
recept
Rafinált


Hagymás-kolbászos félbarna gyökérkenyér
Elkészítés
- Kimérünk 31 dkg vizet, és dagasztógépbe öntjük. Beleszitáljuk a kétféle lisztet, és alaposan összedolgozzuk. Elkezdjük a dagasztást. Félidőben hozzáadjuk a kovászt, és folytatjuk a dagasztást. A végén hozzáadjuk a sót.
- A hagymát durvára vágjuk, és üvegesre pirítjuk a zsírban.
- A kidagasztott tésztát egy tálba tesszük, kissé lelapítjuk, majd beleszórjuk a kétféle hagymát és a kolbászdarabokat. Sziromhajtással meghajtogatjuk a tésztát, és letakarva pihenni hagyjuk 30 percig. A hajtogatást és a 30 perces pihentetést megismételjük még kétszer. Ilyenkor már szépen látszik, hogy a hagyma és a kolbász eloszlik a tésztában, és a tészta kezd szépen megkelni. Pihenni hagyjuk újabb 60 percig (szigorúan letakarva, hogy elkerüljük a bőrösödést).
- A megkelt tésztát a munkafelületre tesszük, és egy kb. karvastagságú tésztadarabot formázunk belőle. Megfogjuk, és nagyon óvatosan megcsavarjuk, ügyelve, hogy a levegőbuborékokat ne nyomjuk ki a tésztából. A tekert tésztát egy kilisztezett hosszúkás szakajtóba vagy tálba helyezzük, és a hűtőbe tesszük 16-18 (vagy akár 24) órára.
- Másnap a 240 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és gőzfürdőben 25 percen keresztül sütjük a kenyeret, majd gőz nélkül újabb 25-30 percig, amíg szép aranybarna lesz.





















