
recept
Mester



Gőzgombóc szilvalekvárral töltve
gőzgombóc lekvárralgőzgombócszilvalekvárosalapanyagtípusalkalomAllergénekBalázs és ZsoltdesszertDesszertekebéd-vacsora otthonraFőételekFőzött tésztákGlutént tartalmazó gabonafélékháziasHúsmentes ételekHúsvétijellegKarácsonyiKelt tésztákklasszikusnemzetiség, országosztrák, németstílusszénhidrátszerzőTársaságTejtésztaféletípusTojásünnepivegetáriánus
Hozzávalók
A tálaláshoz:
Elkészítés
- Az élesztőt langyos tejben 5 dkg liszttel felfuttatjuk. A maradék lisztet is langyos helyre tesszük egy keverőtálba, a közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a vajat, a felfutott élesztős tejet, a cukrot, egy csipet sót, a tojást és a reszelt citromhéjat. Homogén masszát dagasztunk belőle, majd meleg helyen kelni hagyjuk kb. 30-35 percig.
- A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, a közepébe szilvalekvárt teszünk, óvatosan gombóc formát készítünk belőle. Lisztezett deszkára tesszük, letakarjuk, és további 20 percig pihentetjük.
- Közben nagyobb edényt félig töltünk vízzel, és felforraljuk.Szűrőt vagy rácsot teszünk bele úgy, hogy a víz ne, csak a gőz érje. Beletesszük egymás mellé a megkelt gombócokat. Lefedjük, és kb. 20 percig gőzöljük. Ha gőzölésre nincs lehetőség, a gombócokat enyhén sós vízben is kifőzhetjük, az ízét nem befolyásolja.
- Mikor elkészült, meglocsoljuk pici olvasztott vajjal, meghintjük mákkal, és vaníliaszósszal tálaljuk a gombócokat.
Megjegyzés
Dunszt Zsolt receptje, fotó: Győrfi Viktória, styling: Kovács Andrea


















