Először is előkészítjük a fondue-edényt (caquelon), majd megpucoljuk a fokhagymagerezdet, és alaposan bedörzsöljük vele az edény belső falát. Ez nemcsak ízt ad, de előkészíti az edényt is a főzéshez.
Ezután beleöntjük a fehérbort, és közepes lángon elkezdjük melegíteni. Amint gőzölni kezd, de még nem forr, hozzáadjuk a reszelt vagy felkockázott sajtokat, először a Gruyère-t, majd az ementálit. Folyamatosan kevergetjük fakanállal a caquelon edényben, lehetőleg nyolcas alakban, hogy egyenletesen olvadjon el a sajt, és ne tapadjon le az edény aljára.
Közben egy kis tálkában összekeverjük a citromlevet a kukoricakeményítővel és a vízzel, hogy sima, csomómentes keveréket kapjunk. Amikor a sajt már teljesen felolvadt és egyneművé vált, hozzáöntjük ezt a keveréket, és tovább keverjük, amíg a fondue besűrűsödik és selymes állagot kap. Ha szeretnénk, ilyenkor adhatunk hozzá 1-2 evőkanál cseresznyepálinkát is, amitől még gazdagabb lesz az íze.
Végül ízesítjük frissen őrölt borssal és egy csipetnyi szerecsendióval. Levesszük a tűzről, és az edényt fondue-melegítőre helyezzük, hogy a massza melegen és folyékonyan tartható legyen a tálalás során.
Kockára vágott, ropogósra pirított kenyérdarabokat, pl. bagettet vagy kovászos kenyeret kínáljunk mellé, amit villára tűzve mártogathatunk a sajtos masszába. Kiváló még mellé: főtt burgonya, blansírozott brokkoli vagy karfiol, alma- vagy körteszeletek, illetve szőlőszemek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.