Félbarna kovászolt kenyér recept
recept
Mester
Glutént tartalmazó gabonafélék

Félbarna kovászolt kenyér

120 perc
6 adag
Megfizethető
2019. 04. 28.

Elkészítés

  1. A kovász elkészítéséhez összekeverünk 1 ek vizet 1/2 ek fehérliszttel és 1/2 ek teljes kiőrlésű búzaliszttel egy befőttes üvegben. Az üveg tetejét nem zárjuk le teljesen, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Ezt a műveletet, vagyis az etetést minimum 8-10 napon keresztül megismételjük. Az etetést a kenyér készítése előtt 8 órával is megismételjük. Ehhez a mennyiségű liszthez 15 dkg kovász szükséges.
  2. A dagasztógép csészéjében összekeverjük a vizet a kétféle liszttel, majd 30 percet pihentetjük. Utána hozzáadjuk a kovászt és simára dagasztjuk a géppel, végül a sót is beleszórjuk és további 5 percet dagasztjuk. Az elkészült tésztát összehatjtogatjuk, vékonyan kiolajozott tálba tesszük és letakarva 30 percet pihentetjük.
  3. Az első fél óra elteltével lisztezetlen deszkára borítjuk és finoman, ujjbeggyel elterítjük, hogy téglalap formát kapjunk. Jobbról és balról behajtunk 5-5 cm-et, majd felülről lefelé gördítjük a tésztát és az illesztéssel lefelé visszatesszük az edénybe, letakarva 30 percet pihentetjük. Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük 30 percenként, majd két órát hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni a tésztát.
  4. A pihentetés után újra deszkára borítjuk a tésztát, és finoman az ujjbegyünkkel dolgozva, hogy ne nyomjuk ki a légbuborékokat megformázzuk, és kilisztezett szakajtóban lefedve pihentetjük, hűtős kelesztéssel 8 órát.
  5. A sütést megelőzően 2 órával kivesszük a szakajtót a hűtőből és szobahőmérsékleten temperáljuk a tésztánkat. Mikor letelt az idő, beteszünk a sütőrácsra egy sütőkövet vagy egy sütőpapírral kibélelt öntöttvas edényt és felmelegítjük 250 fokra. Ha a kenyeret szabadon sütjük (nem edényben) és nincs gőz funkciója a sütőnknek, akkor tegyünk egy edényt az aljára, 2 dl vízzel, hogy gőzös közeget biztosítsunk.
  6. Borítsuk deszkára a tésztát, és ejtsünk fél centi mély vágásokat a tetején, 45 fokos szögben tartott pengével vagy éles késsel. Vessük a tésztát a forró, gőzös sütőbe és süssük 20 percet, majd távolítsuk el a vizes edényt és további 35-40 perc alatt süssük arany barnára. Ha öntöttvas edényben sütjük, akkor az utolsó 20 percben távolítsuk el a tetejét, hogy ropogós legyen a kenyerünk héja.

NÉZd MEG VIDEÓN, HOGYAN KÉSZÍTI SZABI, A PÉK A FÉLBARNA KOVÁSZOs KENYERET

Megjegyzés
A házilag készült kovászos kenyérnél nincs is finomabb.

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

Hasonló receptek

Friss receptek

Répatorta cupcake grillázzsal recept
Recept
Rafinált

Répatorta cupcake grillázzsal

90 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.04.18.

Tojássaláta tésztatölcsérben recept
Recept
Egyszerű

Tojássaláta tésztatölcsérben

60 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

|

2025.04.12.

Csirkesaláta recept
Recept
Egyszerű

Csirkesaláta

45 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.04.12.

Sonkás-tojásos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Sonkás-tojásos tésztasaláta

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

|

2025.04.12.

Csokikrémes choux  recept
Recept
Bonyolult

Csokikrémes choux

60 perc
|
7 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.04.11.

Baconös tojáskrém recept
Recept
Egyszerű

Baconös tojáskrém

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.04.11.

Citromos-bazsalikomos tarte recept
Recept
Rafinált

Citromos-bazsalikomos tarte

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.04.10.

Egyszerű máglyarakás recept
Recept
Egyszerű

Egyszerű máglyarakás

60 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.04.10.

Nyuszis linzer recept
Recept
Egyszerű

Nyuszis linzer

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.04.09.

Banános répatorta recept
Recept
Bonyolult

Banános répatorta

120 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.04.09.

Epres levelestészta-torta recept
Recept
Rafinált

Epres levelestészta-torta

185 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.04.08.

Répatorta-tiramisu recept
Recept
Egyszerű

Répatorta-tiramisu

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

|

2025.04.08.

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.