Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Fahéjas-mákos tekercs  recept
recept
Mester

Fahéjas-mákos tekercs

60 perc
0 adag
Átlagos
5
2010. 10. 07.

Elkészítés

Elkészítés: A vajjal kezdjünk, úgyis hűlnie kell. Merthogy előbb felolvasztjuk. Amíg langyul, egy mély tálban elvegyítjük a lisztet, a sütőport és a szódabikinit, elkeverjük a cukorral, ráöntjük a joghurtot, a tejet. Végül 4 evőkanálnyi langyosra hűlt vajat kilopunk egy kávéscsészébe, a többit a masszához öntjük. Mindezek összegyúrásával rétestésztaszerű anyagot kapunk, mely puhaságát tekintve épp a nyújtható kategória határán mozog – ezért nagyon fontos, hogy pontosan mérjük ki a tészta hozzávalóit, különösen a folyékonyakat. Ha mégis ragadna, kevés liszt hozzáadásával szikkaszthatjuk. Az összegyúrt tésztát 10 percre tegyük be a hűtőbe (addig elkészítjük a tölteléket, ami csupán abból áll, hogy külön-külön elkeverjük a fahéjat és a mákot a porcukorral).

Béleljünk ki egy kb. 35x25 cm-es tepsit sütőpapírral (az oldalára is jusson). A tészta nyújtásához vágjunk ki egy 35x25 cm-es másik lapot, gyengén lisztezzük be, majd ugyancsak lisztezett sodrófával egyenletes vastagságúra nyújtsuk ki rajta a cipót (célszerű csak előrefelé sodorni, így nem ragad a sodrófára).

Ezután a csészébe csent olvasztott vajjal (ha megdermedt volna, mikróban újrafolyósítjuk) gazdagon megkenjük a kinyújtott tésztát, majd kb. fele-fele arányban a bal, illetve jobb térfelére rászórjuk a cukros fahéjat és a cukros mákot, sőt egy picit rá is nyomkodjuk. (Ne legyen túl sok a töltelék.)

Ezután a teleszórt tésztalapot a felénk eső hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük (mint a bejglit vagy rétest) – ebben nagy hasznát vesszük a sütőpapírnak, mivel közben bizonyára meglágyult kissé a tészta.

Fűtsük fel a sütőt 220 fokra. A rudat ezután éles késsel vágjuk fel minimum 12 szeletre (ha ennél kevesebbet gyártunk, félő, hogy nem fog tudni átsülni), majd a tekercseket fektessük jó közel egymás mellé a tepsibe. (Előfordul, hogy szeleteléskor kicsit szétnyílnak: ne essünk kétségbe, könnyen újragombolyítható.)

Tejszínbe mártott ecsettel kenjük meg tekercskéink buksiját, majd szórjunk mindegyikre csipetnyi kristálycukrot (még jobb a barna cukor). Végül a „megtekercselt” tepsit dugjuk a 220 fokra előmelegített sütő középső rácsára, és tekercseinket süssük kb. 30 percig – pontosabban addig, amíg szép halványbarnára nem színeződnek felül. Én mindig megnézem néhánynak a talpát is, és akkor veszem ki, ha ott már jó sötétbarna – ez esetben biztos, hogy belül is átsültek.

Megjegyzés
A receptet és a fotót Pistuc küldte. Köszönjük! További fotókat és érdekességeket <a href=http://www.mindmegette.hu/ketto-az-egyben-fahejas-es-makos-tekercs-46730 target=_blank>Pistuc blogjában</a> találsz!

Recept értékelése

5 / 5

1 értékelés

Ajánljuk még

Dubarry-szelet
Recept
Mester

Dubarry-szelet

65 perc
|
4 adag
|
Költséges
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Grillezett lazac ananászos salsával
Recept
Egyszerű

Grillezett lazac ananászos salsával

30 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sajtos-baconös párna
Recept
Egyszerű

Sajtos-baconös párna

35 perc
|
4 adag
|
Átlagos
László  Juli szerző profilképe

László Juli

Klasszikus rántott csirkemáj
Recept
Egyszerű

Klasszikus rántott csirkemáj

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Paprikás csirke
Recept
Egyszerű

Paprikás csirke

75 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Rakott zöldbab tejföllel
Recept
Egyszerű

Rakott zöldbab tejföllel

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lákovicsné Kazi Jázmin szerző profilképe

Lákovicsné Kazi Jázmin

Mazsolás túrós muffin
Recept
Egyszerű

Mazsolás túrós muffin

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Rumbaba
Recept
Mester

Rumbaba

220 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Konfitált libacomb zsírjában sült krumplival
Recept
Bonyolult

Konfitált libacomb zsírjában sült krumplival

160 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Friss receptek

Dubarry-szelet recept
Recept
Mester

Dubarry-szelet

65 perc
|
4 adag
|
Költséges
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Grillezett lazac ananászos salsával recept
Recept
Egyszerű

Grillezett lazac ananászos salsával

30 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sajtos-baconös párna recept
Recept
Egyszerű

Sajtos-baconös párna

35 perc
|
4 adag
|
Átlagos
László  Juli szerző profilképe

László Juli

Klasszikus rántott csirkemáj recept
Recept
Egyszerű

Klasszikus rántott csirkemáj

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Paprikás csirke recept
Recept
Egyszerű

Paprikás csirke

75 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Rakott zöldbab tejföllel recept
Recept
Egyszerű

Rakott zöldbab tejföllel

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lákovicsné Kazi Jázmin szerző profilképe

Lákovicsné Kazi Jázmin

Mazsolás túrós muffin recept
Recept
Egyszerű

Mazsolás túrós muffin

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Rumbaba recept
Recept
Mester

Rumbaba

220 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Konfitált libacomb zsírjában sült krumplival recept
Recept
Bonyolult

Konfitált libacomb zsírjában sült krumplival

160 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Matcha teás tiramisu recept
Recept
Rafinált

Matcha teás tiramisu

60 perc
|
4 adag
|
Költséges
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Csirkepaprikás túrós tésztán sütve recept
Recept
Bonyolult

Csirkepaprikás túrós tésztán sütve

45 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Rákóczi-túrós pite recept
Recept
Mester

Rákóczi-túrós pite

120 perc
|
16 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.