Először megsütjük a leveles tésztát. A recept alatt olvasható maestro tippben lépésről lépésre végigvezetjük, hogyan készítheti el a házi változatot. Ha megsült a tészta, a többi hozzávaló összeállításával folytatjuk.
A kompóthoz az epreket megmossuk, majd negyedeljük. A többi hozzávalóval együtt egy fazékba tesszük, alacsony hőfokon felforraljuk, és 20-25 percig főzzük, amíg az eprek megpuhulnak. Hagyjuk kihűlni, majd a hűtőbe tesszük.
A tejszínt, a mascarponét és a borsot egy lehűtött keverőtálba tesszük. Először alacsony, azután magasabb fokozaton kemény habbá verjük. Hozzászitáljuk a porcukrot, és tovább verjük, amíg olyan kemény habot kapunk, ami nem folyik ki a fejre állított tálból.
A tésztát vékonyan megkenjük az eperkompóttal. Elhelyezzünk rajta az eperszeleteket. A tejszínes krémet csillagcsöves habzsákba kanalazzuk, és nyomunk belőle az eprek közé. A tetejét meghinthetjük durvára őrölt borssal.
Maestro tipp
Így készítsünk házi leveles tésztát!
A lisztet keverőtálba tesszük, a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe öntünk 2 dl hideg vizet, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a sót. Az ujjhegyeinkkel sima tésztává gyúrjuk, majd cipót formázunk belőle, és négyzet alakúvá lapítjuk. Folpakba csomagolva a hűtőbe tesszük 1 órára.
A hideg vajat két réteg sütőpapír közé téve nyújtófával addig csapkodjuk, amíg ½ cm vastagságú négyzetet kapunk, majd betesszük a hűtőbe.
A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen egy téglalappá nyújtjuk; a hosszabbik oldala dupla olyan hosszú legyen, mint a rövidebbik. A hideg vajat a közepére tesszük, ráhajtjuk a tésztaszéleket, amit gondosan összenyomkodunk.
A tésztát hosszirányban kinyújtjuk, míg háromszor olyan hosszú lesz, mint amilyen széles. Ekkor a tészta harmadát behajtjuk a közepéig, majd a másik harmadot is ráhajtjuk. Elfordítjuk 90 fokkal a tésztát, úgy, hogy az illesztés a jobb oldalon legyen. A széleket alaposan összenyomjuk, majd még egyszer kinyújtjuk, és ugyanígy hajtogatjuk tovább.
A hajtogatott tésztát egy darab folpakba csomagolva a hűtőbe tesszük 30 percre pihenni. A pihentetést követően megismételjük a hajtogatást az előzőek szerint, majd újra pihentetjük a hűtőben kb. 20 percig.
Sütés előtt kinyújtjuk a tésztát 2 mm vastagságúra. Ráteszünk egy sütőkeretet, és éles késsel körbevágjuk. A levágott tésztából 2 darab csíkot vágunk, ezt a tészta megnedvesített széleire tesszük.
A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és a 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük 30-35 perc alatt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.