
recept
Mester




Drezdai kalács (Stollen) egyszerűen
stollenkarácsonyi kalácsreceptkalácskarácsonyi süteményalapanyagtípusalkalomAllergénekBuliDesszertekDiófélékGlutént tartalmazó gabonafélékgyümölcsösháziasjellegKarácsonyiKelt tésztákklasszikusnemzetiség, országosztrák, németReggelistílussüteménySüteményekszénhidrátTársaságTejtípusTojásÜnnepünnepiUzsonna
Hozzávalók
Elkészítés
- Az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk. Adunk hozzá egy keveset a lisztből és a cukorból, folyékony masszává keverjük, és letakarva, meleg helyen felfuttatjuk.
- A lisztet tálba szitáljuk, hozzáöntjük az olvasztott vajat, a cukort, a vaníliás cukrot, a sót, a fahéjat, az őrölt szerecsendiót, a gyömbért, és a tojássárgáját, végül a felfuttatott élesztőt és jól összegyúrjuk.
- Ezután hozzáöntjük a kandírozott narancshéjat, a durvára darabolt mandulát, és a beáztatott, lecsepegtetett mazsolát, majd ismét jól összegyúrjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kelni hagyjuk kb. 40 percig.
- A megkelt tésztából hosszúkás cipót formázunk, és az egyik felén bevágást ejtünk. Ismét letakarjuk, és meleg helyen tovább kelesztjük.
- 180 fokra előmelegítjük a sütőt, és a megkelt stollent betoljuk. A forró sütőben kb. 40-45 percig sütjük.
- Amint megsült a süti, kivesszük a sütőből és még forrón megkenjük a maradék olvasztott vajjal, végül vastagon megszórjuk porcukorral.
Nézd meg videón, hogyan készül ez a különleges karácsonyi süti, a drezdai stollen
Megjegyzés
A pólyás Jézuskára emlékeztető kalács formát úgy is kialakíthatod, ha sodrófával nyomsz egy hosszanti mélyedést a nyers cipóba.
Várd meg, hogy a stollen kihűljön, majd csomagold folpakba, celofánba vagy alufóliába. Így megpuhul és hetekig eláll.
























