Az olvasztott vajjal kikent kis felfújt- vagy kuglófformákat megszórjuk a 3 ek kristálycukorral, és a hűtőbe tesszük. Az étcsokoládét vízfürdőben felolvasztjuk. A szétválasztott tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral és a rummal, majd belecsorgatjuk az olvasztott csokoládét. A tojásfehérjéket a 2 ek kristálycukorral és 1 csipet sóval félkeményre felverjük, majd a hab 1/3-át óvatosan a csokoládés keverékbe forgatjuk. Ezután hozzáadjuk a tejjel meglocsolt morzsákat a dióval együtt, valamint a maradék habot.
A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A csokis masszát az előkészített formákba töltjük úgy, hogy a magasságuk 3/4-éig érjen, majd egy tepsibe állítjuk és 2 cm-es vízfürdőben sütjük kb. 20 percig.
A csokoládészószhoz a habtejszínnel elkevert tejet a cukorral és a felhasított vaníliarúddal együtt felforraljuk, majd a vaníliát kiemeljük. A forró tejszínes tejet a durvára darabolt étcsokoládéra öntjük és simára dolgozzuk. A puha vajat krémesre keverjük, majd állandó keverés közben belecsorgatjuk a felolvadt csokoládét. Végül a konyakkal ízesítjük.
A 3 dl tejszínből félkemény habot verünk a díszítéshez. A formákból kiborított pudingokat meglocsoljuk a meleg szósszal, és a lágy tejszínhabbal együtt kínáljuk.
Megjegyzés
Ez a recept angolul és németül is megjelent az ikonikus bécsi szálloda legjobb receptjeit tartalmazó szakácskönyvben, majd széles körben elterjedt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.