
recept
Egyszerű
Cukkinis rakott burgonya (gratin dauphinoise)
zabpelyhesgörög joghurtosgratinfokhagymásparadicsomosrakott burgonyapetrezselymestojásosparmezánostejszíneskakukkfüves60 percalkalomcukkinisebéd-vacsora otthonraegytálételEgytálételekelkészítés idejefőételFőételekfranciaháziasjellegklasszikusköretkrumplisnemzetiség, országsajtosstílusSüss egy sütőért!típusVasárnapi ebédvegetáriánusVersenyek
Hozzávalók
Elkészítés
- A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, a hagymát hajszálvékonyan felkarikázzuk, a fokhagymát áttörjük. A cukkinik végeit levágjuk, majd kicsit vastagabb szeletekre vágjuk. A krumplit meghámozzuk és megmossuk, majd vékonyra szeljük. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
- Egy serpenyőben felforrósítunk 1 ek olajat, és megfonnyasztjuk rajta a hagymát és a zúzott fokhagymát. Egy lapos kerámiatálat tálat kikenünk 1 ek olajjal, majd meghintjük zabpehellyel. Kissé egymásra csúsztatva, váltakozó rendben belerakjuk a cukkini- és burgonyakarikákat.
- A tetejére paradicsomot karikázunk, majd arányosan elosztva a tetejükre simítjuk a párolt hagyma és fokhagyma keverékét. Meghintjük sóval, kevés kakukkfűvel, petrezselyemmel. A sajtok felével megszórjuk, majd megsózzuk és megborsozzuk.
- A tojásokat elkeverjük a tejszínben és a joghurtban, kicsit megsózzuk, majd a cukkinis rakott krumplira locsoljuk. Lefedjük alufóliával, és az előmelegített, forró sütőben kb. 25 percig sütjük. Kb. 15 perc után leszedjük az alufóliát, a tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, kevés zabpehellyel, és további 20 percig sütjük, amíg enyhén megpirul. Tálalás előtt 5 percig pihentetjük.
9 EGYSZERŰ ÉS ELLENÁLLHATATLAN KRUMPLIS EGYTÁLÉTEL >>>
13 CUKKINIS EGYTÁLÉTEL, AMIT TE IS AZONNAL EL AKARSZ KÉSZÍTENI! >>>
CUKKINITÓCSNI, -FASÍRT ÉS -PALACSINTA: 12 VARIÁCIÓ A NYÁR KEDVENC VACSORÁJÁRA >>>
Megjegyzés
Salátával egytálételként, de hal vagy húsok köreteként is kínálhatjuk.
























