Csirkepörkölt recept
recept
Bonyolult

Csirkepörkölt

60 perc
4 adag
Átlagos
2025. 10. 15.
Hozzávalók
3-4ek zsír (sertés)
2db vöröshagyma (nagy)
1,5kg csirkehús (comb, szárny, mell csonttal)
2dl víz (vagy alaplé)
3-4gerezd fokhagyma
1tk petrezselyem (opcionális)

Elkészítés

  1. A csirkepörkölt elkészítéséhez előkészítjük az összetevőket: a csirkedarabokat megtöröljük, a hagymát finomra vágjuk, a paradicsomot felkockázzuk, a paprikát csíkokra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A szalonnát vagy zsírt egy mélyebb lábasban vagy öntöttvas edényben felmelegítjük közepes lángon.
  2. A felmelegedett zsiradékban lassan üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, ez a pörkölt ízének az alapja, ezért nem szabad sietnünk. Amikor a hagyma teljesen üveges és enyhén aranyló (kb. 12–15 perc), lehúzzuk a tűzről a fazekat, és azonnal belekeverjük a pirospaprikát. 
  3. Visszatesszük az edényt a tűzre, és rögtön hozzáadjuk a csirkedarabokat. A csirkehúst többször megforgatjuk a paprikás hagymán, hogy minden oldalát kissé megpirítsuk és bevonja a paprika íze. 
  4. Megsózzuk a csirkét, majd felöntjük körülbelül 2 dl vízzel vagy alaplével, épp annyival, hogy a csirke alját ellepje, de ne legyen tocsogós. Ezután beletesszük a felkockázott paradicsomot, valamint a csíkokra vágott zöldpaprikát. Beletesszük a babérlevelet, a borsot és az őrölt köményt. A lángot lejjebb vesszük, és a pörköltet fedő alatt főzzük.
  5. Így főzzük a csirkehúst körülbelül 45 percig. Időnként ellenőrizzük, és ha szükséges, pótoljuk a vizet, hogy ne égjen le, ugyanakkor ne főzzük túl levesesre: a csirkepörkölt lényege, hogy a szaftja sűrű, a hús omlós és ízes legyen.
  6. A főzés utolsó 8–10 percében hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát. Végül, ha szeretnénk, megszórhatjuk friss petrezselyemmel. Tálalás előtt legalább 5–10 percet pihentetjük a fazekat, hogy az ízek összeérjenek.

Tálalási javaslat: nokedlivel, főtt csigatésztával vagy friss fehér kenyérrel kínáljuk. Savanyúságból a csemegeuborka vagy a savanyított almapaprika jól illik mellé. 

Megjegyzés
Ha szeretnénk, egy kiskanál liszttel (vízzel vagy a pörkölt levéből készült habarással) enyhén besűríthetjük a szaftot — ilyenkor kis tálkában simára keverünk egy evőkanál lisztet hideg vízzel, majd egy kevés forró pörköltlével hőkiegyenlítünk, és visszaöntjük az edénybe, gyorsan elkeverve.

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

Egyszerű zöldborsópörkölt
Recept
Egyszerű

Egyszerű zöldborsópörkölt

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Vegyes pörkölt bográcsban
Recept
Bonyolult

Vegyes pörkölt bográcsban

225 perc
|
6 adag
|
Költséges
Vörösboros csülökpörkölt bográcsban
Recept
Bonyolult

Vörösboros csülökpörkölt bográcsban

220 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Bográcsos sertéspörkölt belsőségekkel
Recept
Bonyolult

Bográcsos sertéspörkölt belsőségekkel

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Bográcsos vegyes pörkölt
Recept
Rafinált

Bográcsos vegyes pörkölt

225 perc
|
4 adag
|
Költséges
Borjúpaprikás juhtúrós csuszával
Recept
Egyszerű

Borjúpaprikás juhtúrós csuszával

120 perc
|
4 adag
|
Megfizethető

Hasonló receptek

Csirkemell pörkölt tésztával recept
Recept
Egyszerű

Csirkemell pörkölt tésztával

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Klasszikus csirkepörkölt recept
Recept
Rafinált

Klasszikus csirkepörkölt

180 perc
|
0 adag
|
Megfizethető
Csirkepörkölt  recept
Recept
Mester

Csirkepörkölt

105 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Csirkepörkölt nokedlival recept
Recept
Mester

Csirkepörkölt nokedlival

90 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (1)

LegfrissebbTörlés
K

Kingsman

2025. 10. 16. | 14:56
Ez nem pörkölt, hanem paprikás. A pörköltnél, a pörkölt névadóját (kivéve a pacalpörkölt) először le kell pirítani, pörkölni, majd félre tenni. a maradék zsiradékban elkészíteni a pörkölt alapot, amibe visszatesszük a megpörkölt alapanyagot és készre főzzük. A paprikásban a pörkölt alapba tesszük a nyers fő hozzávalót, és készre főzzük. Nem a tejföltől lesz valami "paprikás".
0
0
Válasz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss receptek

Krumplipüré recept
Recept
Egyszerű

Krumplipüré

90 perc
|
4 adag
Tepsiben sült fasírt krumplival recept
Recept
Egyszerű

Tepsiben sült fasírt krumplival

80 perc
|
4 adag
Menzás piskótakocka csokiöntettel recept
Recept
Egyszerű

Menzás piskótakocka csokiöntettel

40 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Sült libacomb recept
Recept
Rafinált

Sült libacomb

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jus recept
Recept
Egyszerű

Jus

45 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Vaníliasodó pudingból recept
Recept
Egyszerű

Vaníliasodó pudingból

15 perc
|
6 adag
|
Olcsó

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.