
recept
Bonyolult
Csirkepörkölt
Elkészítés
- A csirkepörkölt elkészítéséhez előkészítjük az összetevőket: a csirkedarabokat megtöröljük, a hagymát finomra vágjuk, a paradicsomot felkockázzuk, a paprikát csíkokra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A szalonnát vagy zsírt egy mélyebb lábasban vagy öntöttvas edényben felmelegítjük közepes lángon.
- A felmelegedett zsiradékban lassan üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, ez a pörkölt ízének az alapja, ezért nem szabad sietnünk. Amikor a hagyma teljesen üveges és enyhén aranyló (kb. 12–15 perc), lehúzzuk a tűzről a fazekat, és azonnal belekeverjük a pirospaprikát.
- Visszatesszük az edényt a tűzre, és rögtön hozzáadjuk a csirkedarabokat. A csirkehúst többször megforgatjuk a paprikás hagymán, hogy minden oldalát kissé megpirítsuk és bevonja a paprika íze.
- Megsózzuk a csirkét, majd felöntjük körülbelül 2 dl vízzel vagy alaplével, épp annyival, hogy a csirke alját ellepje, de ne legyen tocsogós. Ezután beletesszük a felkockázott paradicsomot, valamint a csíkokra vágott zöldpaprikát. Beletesszük a babérlevelet, a borsot és az őrölt köményt. A lángot lejjebb vesszük, és a pörköltet fedő alatt főzzük.
- Így főzzük a csirkehúst körülbelül 45 percig. Időnként ellenőrizzük, és ha szükséges, pótoljuk a vizet, hogy ne égjen le, ugyanakkor ne főzzük túl levesesre: a csirkepörkölt lényege, hogy a szaftja sűrű, a hús omlós és ízes legyen.
- A főzés utolsó 8–10 percében hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát. Végül, ha szeretnénk, megszórhatjuk friss petrezselyemmel. Tálalás előtt legalább 5–10 percet pihentetjük a fazekat, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalási javaslat: nokedlivel, főtt csigatésztával vagy friss fehér kenyérrel kínáljuk. Savanyúságból a csemegeuborka vagy a savanyított almapaprika jól illik mellé.
Megjegyzés
Ha szeretnénk, egy kiskanál liszttel (vízzel vagy a pörkölt levéből készült habarással) enyhén besűríthetjük a szaftot — ilyenkor kis tálkában simára keverünk egy evőkanál lisztet hideg vízzel, majd egy kevés forró pörköltlével hőkiegyenlítünk, és visszaöntjük az edénybe, gyorsan elkeverve.
Ajánljuk még
Hasonló receptek
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Hozzászólások (1)
Legfrissebb
K
Kingsman
2025. 10. 16. | 14:56Ez nem pörkölt, hanem paprikás.
A pörköltnél, a pörkölt névadóját (kivéve a pacalpörkölt) először le kell pirítani, pörkölni, majd félre tenni. a maradék zsiradékban elkészíteni a pörkölt alapot, amibe visszatesszük a megpörkölt alapanyagot és készre főzzük.
A paprikásban a pörkölt alapba tesszük a nyers fő hozzávalót, és készre főzzük. Nem a tejföltől lesz valami "paprikás".
0
0
Válasz





















