
recept
Bonyolult


Csirkepaprikás
5
Hozzávalók
Elkészítés
- A csirkepaprikás készítése nem bonyolult, de odafigyelést, türelmet és jó alapanyagokat kíván. Először a csirkepaprikás alapját, vagyis az ízes, fűszeres pörköltalapot készítjük el. Meghámozzuk a vöröshagymát, és nagyon apró kockákra vágjuk, minél finomabbra, annál jobb, hiszen ez adja majd a csirkepaprikás selymes állagú szaftját. A fokhagymát áttörjük, hogy minden aromája felszabaduljon. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, húsát apró kockákra vágjuk, a paradicsomot szintén felaprítjuk.
- Egy nagy, vastag aljú lábasban felolvasztjuk a libazsírt, ettől lesz igazán házias a csirkepaprikás. A zsíron megdinszteljük a vöröshagymát: gyakran megkeverve, lassan pirítjuk, míg szép aranybarna, zsemleszínű nem lesz. Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott zöldpaprikát, és néhány percig együtt pároljuk. Amikor minden kellően megpuhult, meghintjük a fűszerpaprikával, gyorsan átkeverjük, hogy a paprika ne égjen meg, majd rögtön sózzuk, borsozzuk, és ízesítjük őrölt köménnyel, valamint egy babérlevéllel.
- Egy kevés alaplével vagy vízzel felöntjük, majd hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és a fokhagymát. Közepes lángon főzzük, míg a szaft kissé besűrűsödik, és a pörköltalap zsírosan fényesre pirul.
- Ekkor jön a főszereplő: a csirkehús. A csirkepaprikáshoz legjobb a combot használni, de akár egész csirkéből is dolgozhatunk. A megtisztított, egészben hagyott csirkecombokat a pörköltalapra tesszük, és minden oldalukat addig pároljuk, amíg ki nem fehérednek. Ezután felöntjük annyi alaplével, hogy éppen ellepje a húsokat, majd lefedve, kis lángon főzzük tovább a csirkepaprikást, míg a hús teljesen meg nem puhul.
- Amikor a csirkepaprikás húsa már omlós, elkészítjük a habarást: a lisztet kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt. Ezt a keveréket lassan, folyamatos keverés mellett öntjük a csendesen fővő csirkepaprikás szaftjához. A lábast továbbra is alacsony lángon tartjuk, és addig főzzük, míg a mártás gyönyörűen besűrűsödik.
- A végeredmény egy selymes, krémes, telt ízű fogás, amelyet hagyományosan nokedlivel vagy főtt tésztával tálalunk, mellé pedig elmaradhatatlan a friss tejföl és a savanyúság.
Ajánljuk még
Hasonló receptek
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Hozzászólások (0)
Legfrissebb





















