A megmosott brokkoli külső részén található rügyeket egy kés segítségével 1-2 milliméter vastagságban körbevágjuk. Ezeket az apó kis morzsákat majd tálaláskor rakjuk a tésztára, finom roppanós és friss állagot ad az ételnek.
Ezután levágjuk a brokkolirózsákat, a rózsák egy részét 1-2 centiméteres darabokra bontjuk. Ezután a brokkoli szárát megpucoljuk, meghámozzuk, majd nagyjából 1 centiméteres kockákra daraboljuk.
Egy serpenyőben kevés olívaolajon a kockákat és az apró brokkolirózsákat közepes hőmérsékleten pár perc alatt megpirítjuk, közben ízesítjük sóval, borssal. Ha elkészült, tálalásig félretesszük.
A többi brokkolit forrásban lévő, sós vízben 4-5 perc alatt ressre főzzük, ezután egy szűrőkanál segítségével jeges vízbe tesszük. A brokkoli visszamaradt főzőlevébe öntjük a tésztát, és a csomagoláson jelzett időpontig főzzük.
A lehűlt brokkolirózsákat egy magas falú edénybe vagy kancsóba helyezzük, öntünk hozzá egy kevés főzővizet, ízesítjük sóval, borssal, apróra vágott fokhagymagerezddel, öntünk hozzá egy kevés tejszínt, hozzáadjuk egy fél citrom lereszelt héját és kifacsart levét levét, valamint a lereszelt parmezánt.
Botmixerrel az egészet egynemű szósszá pürésítjük, ha sűrűnek találjuk, adhatunk hozzá még tejszínt vagy főzővizet. Az elkészült mártást egy serpenyőbe öntjük, kevés főzővizet adunk hozzá, és jöhet bele a főtt tészta. Kevergetve összemelegítjük, és már csak a tálalás maradt hátra.
Egy tányérra halmozzuk a tésztát, megszórjuk a ropogós brokkolirüggyel, a pirított brokkolival, és reszelt parmezánnal. Végük pár csepp olívaolajjal meglocsoljuk, és kevés csilivel megszórjuk, ez elhagyható, ha nem szeretjük a csípőset.
Nézd meg videón, hogyan készül a brokkoliszószos tészta!
Megjegyzés
A brokkoli minden részét, a rózsáit és a szárát is felhasználjuk ehhez az ételhez.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.