A bodzaszörp készítését a virágok alapos megtisztításával kezdjük, hiszen ez az egyik legfontosabb lépés. Mivel a bodzavirágban gyakran apró rovarok bújnak meg, minden egyes virágtányért külön-külön óvatosan kirázunk. Ezután a virágokat egy nagy tálba tesszük, és enyhén átöblítjük hideg vízzel. Ügyeljünk arra, hogy ne áztassuk őket túl sokáig, mert ezzel könnyen elveszíthetjük a virágport – pedig ez adja a bodzaszörp egyik legfinomabb jellegzetességét. A megmosott virágokat papírtörlőre terítjük, és hagyjuk lecsepegni.
Egy nagy lábasban 3 liter vizet melegítünk, majd hozzáadjuk a cukrot. A keveréket felforraljuk, és addig főzzük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik – így kapjuk meg az édes szirupot, ami a bodzaszörp alapjául szolgál.
Amíg a szirup készül, a citromokat alaposan megmossuk – lehetőleg kezeletlen héjú, bio citromot használjunk. A citromokat vékony karikákra szeleteljük, így jobban ki tudják adni aromájukat a szörpben.
Ezután előveszünk egy nagy tálat vagy fazekat, amelyben kényelmesen elférnek a bodzavirágok, a citromkarikák, valamint a cukorszirup. A virágokat és a citromszeleteket a tál aljára helyezzük, majd rászórjuk a citromsavat. Ezt követően ráöntjük a még forró szirupot. Fontos, hogy a folyadék teljesen ellepje az összes hozzávalót.
A bodzaszörp recept szerint most letakarjuk a tálat – például egy tiszta konyharuhával –, és sötét, hűvös helyre tesszük. A keveréket 3-4 napig hagyjuk állni, közben naponta egyszer-kétszer fakanállal óvatosan megkeverjük. Ezalatt az idő alatt a bodzavirágok és a citrom íze, illata szépen kioldódik, és a szörp elnyeri jellegzetes, kellemes aromáját.
Amikor letelik a pihentetési idő, a bodzaszörpöt tiszta gézlapon vagy ritka szövésű anyagon keresztül leszűrjük. Így eltávolítjuk belőle a virágszirmokat és a citromdarabokat, a végeredmény pedig egy áttetsző, szép színű szörp lesz.
A leszűrt bodzaszörpöt előre kifertőtlenített, jól zárható üvegekbe vagy palackokba töltjük. Hűtőszekrényben tárolva akár fél évig is eláll, de ha hűvös, száraz kamránk van, ott is sokáig megőrzi a minőségét.
Mivel a házi bodzaszörp koncentrált ital, fogyasztás előtt mindig hígítsuk – általában 1 rész szörpöt 4 rész vízzel keverünk el. Fogyaszthatjuk szénsavas vagy sima ásványvízzel, és ha még frissítőbb italra vágyunk, citromkarikákat, mentalevelet, vagy néhány jégkockát is tehetünk a pohárba.
Megjegyzés
3,5 literhez elegendő mennyiség, hígítva kb. 17,5 üdítő készülhet belőle.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.