Almás pite Habliliom módra recept
recept
Bonyolult

Almás pite Habliliom módra

60 perc
0 adag
Átlagos
2010. 11. 05.

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a lisztet tálba szitálom, belereszelem a vajat, gyors mozdulatokkal zsemlemorzsa állagúra dolgozom. Hozzáadom a sót és a cukrot. Egy tálban összekeverem a tojás sárgáját a tejföllel, majd hozzáadom a lisztes keverékhez. Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom, majd fóliába csomagolva legalább fél, de inkább 1 órára pihenni küldöm a frizsiderbe.

Közben az almákat meghámozom, eltávolítom magházukat, nagyjából 1-1,5 cm-es kockákra vágom, azonnal meglocsolom a citromlével, hogy ne oxidálódjanak. Serpenyőbe szórom, meghintem cukorral, majd mézzel, fedő nélkül párolni kezdem, mikor még roppanósak, de már kiengedték levüket (ennél a mennyiségnél, közepes tűzön kb. 6-8 perc után), hozzáadom a vaníliát és a citromhéjat. Megvárom, míg kihűl. Ezalatt zsiradék nélkül megpirítom, majd megőrlöm a mandulát.

A tésztát 2 részre osztom úgy, hogy az alsó lapnak szánt rész egy gondolatnyival nagyobb legyen, mint a felső. Fátyolnyi liszttel meghintett munkalapon kb. 2-3 mm vékonyságúra nyújtom a nagyobb tésztadarabot. Akkorára, hogy a tepsi peremére is jusson belőle. Nyújtófa segítségével beleterítem a sütőpapírral bélelt tepsibe. Megszórom a mandula nagy részével, majd egyenletesen eloszlatom rajta az almatölteléket. Tetejére hintek kevés fahéjat, valamint a maradék mandulát.

Kinyújtom a másik tésztalapot is, ezzel fedem be a pitét. Villával megszurkálom, hogy a sütés közben keletkező gőz könnyedén elillanjon, majd 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt világos pirosra sütöm.

A forró pitét meghintem vaníliás porcukorral. Ekkor fegyelmezetten várok legalább 10 percet, felszeletelem, sütőrácsra helyezem, hogy az alja ne puhuljon meg.

Megjegyzés
Szinte konyhánként változik az elkészítése, az biztos, hogy az őszi-téli időszak egyik legnépszerűbb süteménye! Magam a tölteléket képező almát kockára vagdosom és enyhén párolom, mert ezzel az eljárással jobban megőrizhető az alma zamata. A párolással csak a nedvességtartalom egy része távozik, az alma majdnem roppanós és világos színű marad, a zamatos ízek koncentrálódnak. A tésztát pedig olyan vékonyra nyújtom, amilyenre csak képes vagyok, hogy épp csak szegélyezze a csodás almatölteléket. Az ízek intenzitását pedig kevés pirított, darált mandulával vagy dióval fokozom... Egyéni ízlés kérdése, hogy kinek miért, mely változat a legközelebbi. A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük! További recepteket és fotókat Habliliom blogjában találsz!

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

A legfinomabb eperkrémleves
Recept
Egyszerű

A legfinomabb eperkrémleves

15 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Cukkinifasírt sütőben
Recept
Egyszerű

Cukkinifasírt sütőben

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Cukkinis tócsni párolt káposztával
Recept
Egyszerű

Cukkinis tócsni párolt káposztával

90 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Tárkonyos burgonyaleves
Recept
Rafinált

Tárkonyos burgonyaleves

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Egyszerű cukkinis tészta
Recept
Egyszerű

Egyszerű cukkinis tészta

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető

Hasonló receptek

Málnás kocka  recept
Recept
Egyszerű

Málnás kocka

55 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Krumplis cukkinitócsni recept
Recept
Egyszerű

Krumplis cukkinitócsni

45 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Epres mini pite recept
Recept
Bonyolult

Epres mini pite

70 perc
|
6 adag
|
Megfizethető

Friss receptek

A legfinomabb eperkrémleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb eperkrémleves

15 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Cukkinifasírt sütőben recept
Recept
Egyszerű

Cukkinifasírt sütőben

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Cukkinis tócsni párolt káposztával recept
Recept
Egyszerű

Cukkinis tócsni párolt káposztával

90 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Tárkonyos burgonyaleves recept
Recept
Rafinált

Tárkonyos burgonyaleves

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Egyszerű cukkinis tészta recept
Recept
Egyszerű

Egyszerű cukkinis tészta

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.