
recept
Mester


Aacheni mézeskalács
Hozzávalók
Elkészítés
- Az aacheni mézeskalács elkészítéséhez egy nagyobb keverőtálban összekeverjük a finomra aprított kandírozott citrushéjakat, a kétféle lisztet és a fűszerkeveréket.
- A mézet megmelegítjük, de nem forraljuk fel. Hagyjuk hűlni 5 percig, majd a liszthez öntjük. A robotgép dagasztókarjával alaposan összegyúrjuk, majd hagyjuk kihűlni.
- A szalalkálit feloldjuk 1 ek hideg vízben.
- A barna cukrot és a kandiscukrot beledolgozzuk a tésztába. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a szódabikarbónát és a feloldott szalalkálit, majd alaposan összedolgozzuk a mézeskalács tésztát. Végül kézzel is kicsit átgyúrjuk.
- A tésztát meghintjük egy kevés liszttel, és kinyújtjuk kb. 40×42 cm-es négyszöggé. Kb. 3×10 cm-es csíkokra vágjuk, és 2-3 sütőlemezen elosztjuk, amelyet sütőpapírral fedünk le. Villával megszurkáljuk a csíkokat, és mindegyiket megkenjük tejjel. Majd egymás után 175 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses: 150 fok) adagonként kb. 12 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve a sütőpapírral együtt lehúzzuk a sütőlemezről, és hagyjuk kihűlni.
- Közben a csokit felaprítjuk, és a növényi zsiradékkal együtt kis lábasban forró vízgőz felett megolvasztjuk. 10 percig hűlni hagyjuk.
- Az aszalt gyümölcsöket felaprítjuk. A kihűlt mézeskalácsok egyik végét ferdén belemártjuk a csokiba. A kalácsok csokis végét megszórjuk az aprított aszalt gyümölccsel, a többit pedig kandiscukorral, majd hagyjuk a bevonót megdermedni.
Nézd meg videón, hogyan készül az aacheni mézeskalács:























