A lángos elkészítéséhez a tejet meglangyosítjuk. Beletesszük a cukrot és az élesztőt. Elkeverjük, majd a tetejét lisszttel meghintjük és meleg helyen felfuttatjuk.
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, lábosba tesszük és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy épp ellepje. Ízlés szerint sózzuk és puhára főzzük. Amikor elkészült, leszűrjük és még melegen áttörjük. Félretesszük, hogy langyosra hűljön.
A felfutott élesztőt a liszttel, a sóval és az áttört burgonyával megdagasztjuk. Legalább 5 percig dagasztjuk, amíg a tészta szép, szálas állagú lesz és elválik az edény falától. (A lángos tésztának lágynak és rugalmas állagúnak kell lennie. Ha úgy érezzük, hogy túl lágy, kevés lisztet hintünk bele, ha pedig túl keménynek tűnik, pici tejjel hígíthatjuk.)
Ha a tésztát kellően kidagasztottuk, liszttel meghintjük a tetejét és konyharuhával letakarva 30 percig kelesztjük.
Amíg a lángostészta pihen, a fokhagymát lereszeljük és kevés hideg vízzel krémesre keverjük. Tálalásig félretesszük. A sajtot szintén lereszeljük, és tálalásig a hűtőbe tesszük.
Miután a tészta megkelt, meglisztezünk egy deszkát. A tésztából kisebb ökölnyi darabokat szaggatunk és óvatosan gombóccá formázzuk őket. Ha valamennyivel elkészültünk, meghintjük liszttel és további 15 percig kelesztjük.
Amint újrakeltek a gombócok serpenyőben felhevítjük az olajat a sütéshez. Kis tálkába kevés olajat öntünk, hogy az ujjunkat a nyújtásnál bele tudjuk mártani. A megkelt tésztagombócból óvatos mozdulatokkal, a levegőben tartva, kerek formát nyújtunk és beletesszük az olajba. Aranybarnára sütjük a lángost.
Ha kivettük az olajból, lecsepegtetjük, még forrón megkenjük a fokhagymakrémmel és a tejföllel, majd rászórjuk a reszelt sajtot is.
Nézzétek meg videón, hogyan készül a házi sajtos-tejfölös lángos
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.