
recept
Rafinált



Sütőtökös pite meringgel
sütőtökös pitemeringuesütőtökös tojáshabos pitedesszertalapanyagtípusalkalomAllergénekBuliDesszertekGlutént tartalmazó gabonafélékGyerekzsúrháziasjellegklasszikusLepények, piték, rétesekmagyarnemzetiség, országŐszipitereformkonyhastílussüteménySüteményekSütőtökösszénhidrátTársaságTejtípusTojásÜnnepUzsonna
Hozzávalók
A pitetésztához:
A sütőtökös töltelékhez:
A meringhez:
Elkészítés
- A sütőtökös pite tésztájához a lisztet, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a sót egy késes betétű robotgépbe tesszük, és alaposan összekeverjük.
- Hozzáadjuk a kis kockákra vágott jéghideg vajat, és többször leállítva, majd újraindítva a gépet összemorzsoljuk úgy, hogy a vaj borsónyi darabokban maradjon.
- Hozzáadjuk a tojássárgáját és két evőkanál jéghideg vizet, majd gyorsan összedolgozzuk.
- A tésztából 2,5 cm vastag korongot formázunk, majd fóliába csomagoljuk, és legalább egy órára hűtőbe tesszük.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- A sütőtököt kisebb darabokra vágjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd kb. egy óra alatt süssük puhára.
- Ha langyosra hűlt kanállal kikaparjuk a héjából, és botmixerrel pürésítjük.
- A sütő hőmérsékletét 180 fokra csökkentjük.
- Előkészítünk egy kb 24-26 cm átmérőjű piteformát, és a pihentetett tésztát, lisztezett munkafelületen, a piteforma átmérőjénél annyival nagyobb körlappá nyújtjuk, amilyen magas a piteforma széle.
- A tésztát nyújtófával a piteformába helyezzük, és egy éles késsel levágjuk a kilógó széleket, majd a tésztát, a formával 30 percre hűtőbe tesszük.
- A töltelékhez a puha vajat habosra keverjük a porcukorral, a sóval és a fűszerkeverékkel.
- A tojásokat egy villával felverjük a vaníliaőrleménnyel, és cukor- habos vajhoz adjuk.
- A sütőtökpüréből kimérjünk 1 kg-ot és ezt is a vajas-tojásos masszához keverjük, majd az egészet a pitetésztába töltjük.
- A formát az előmelegített sütőbe tesszük, és kb 40-45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha már nem ragacsos, akkor jó.
- Míg sül a pite elkészítjük a meringet.
- A tojásfehérjéket a robotgép táljába tesszük, hozzáadjuk a fűszerkeveréket és a keményítőt is.
- A meringhez a cukorból, a vízből és a mézből szirupot főzünk. Ha a szirup hőmérséklete elérte a 110 fokot, elkezdjük el magas fordulaton habbá verni a tojásfehérjét.
- Ha a szirup elérte a 118 fokot, alacsonyra vesszük a fordulatot és folyamatos keverés közben, a szirupot a tojáshabba csorgatjuk. Addig folytatjuk a habverést, míg a hab szobahőmérsékletűre hűl.
- Kenjük a masszát a meleg sütőtökös pite tetejére kenjük, és pár percre visszatesszük a sütőbe, míg a habcsók kissé megkaramellizálódik.
- A kész sütőtökös pitét egy sütőrácsra tesszük és felszeletelés előt hagyjuk teljesen kihűlni.
Nézd meg videón, hogyan készül a sütőtökös pite:















