Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rebarbarát készítesz? Hasznos tippek, melyekről tudnod kell!

A rebarbara a tavasz egyik furcsa ajándéka: egy zöldség, amit gyümölcsként használunk fel. Bár alapvetően mindegy, hogy hogyan tekintünk rá, hiszen a lényeg, hogy a rebarbara zöldes vagy pirosas nyelét sokféle fogásba belekomponálhatjuk.
Hogyan válasszunk rebarbarát?

Manapság nagy reneszánsza van a rebarbarának, a piaci kínálat mellett a különféle hiperszuperekben is gyakorta találkozhatunk vele. A kiválasztás során arra ügyeljünk, hogy friss, tömör, nedvdús szárat vegyünk, amelyik már puhább, foltos, kissé fonnyadt azt ne vigyük haza. Bár általában csak a szárat kínálják eladásra, egy-két levéllel összefuthatunk, amit viszont minden esetben el kell távolítani, ugyanis a rebarbara levele mérgező.

Hogyan pucoljuk a rebarbarát?

A rebarbarát a spárgához hasonlatosan zöldséghámozóval kell alaposan megpucolni, fás részeitől megszabadítani. Arra vigyázzunk, hogy a rebarbara alapesetben meglehetősen leveses és leve fog, így a pucolást ne a fehér konyhafal közelében végezzük, s egy kötényt sem árt viselni a művelet során.

Hogyan használjuk fel a rebarbarát?

A rebarbara sokféle fogásban helyt kaphat. Ha gyors rebarbarás ételre vágyunk, akkor készíthetünk belőle kompótot vagy gyümölcslevest. Jó partnere az alma, az eper, illetve a többi bogyós gyümölcs, ezekkel nem csak a kompótban vagy a gyümölcslevesben érdemes összeházasítani, hanem a különféle süteményekben, desszertekben is. A rebarbarás kompótot, gyümölcslevest kedvünk szerint fűszerezhetjük, egy kevés szegfűszeg, vanília kifejezetten jól áll neki.

A rebarbarából készíthetünk lekvárt vagy gyümölcszselét, összeboronálhatjuk a szezon más gyümölcseivel is. Szintén izgalmas a rebarbara alapú chutney, amit a grillpartikon kínálhatunk a különféle sült húsaink mellé. Rebarbaramártást adhatunk a sütőben sült húsokhoz, illetve rebarbarás salátadresszinget is kikísérletezhetünk.

A gyümölcsös süteményeinket szintén rebarbarássá varázsolhatjuk. Készíthetünk rebarbarás pitét, a francia galette mintájára, azaz omlós tésztaágyra kevés ízesített sajtkrémet teszünk, majd erre kerülhet a szirupban előfőzött, kicsit lecsöpögtetett rebarbara (a főzéshez használt szirup egy részét hozzáadhatjuk a galette-ben felhasznált sajtkrémhez, ezzel édesítve és ízesítve azt).

De nem csak a galette-ben találkozhat krém és rebarbara, hanem a tiramisuhoz hasonlatos angol trifle változataiba is beledolgozhatjuk a rebarbarát, a házi piskótával vagy babapiskótával rétegzett gigamega pohárkrémben ideális helye van szinte bármilyen gyümölcsnek. A mille feuille, azaz a sok, roppanós lappal készített krémes is kaphat rebarbarás krémet, amit nyugodtan turbózhatunk eperrel, málnával és egy kevés friss mentával vagy épp bazsalikommal.

Ha gyors rebarbarás süteményre vágyunk, akkor a bolti leveles tésztára ráhelyezett meghámozott rebarbarát csak cukorral vagy valamilyen természetes édesítőszerrel meghintve süssük össze, s a kész tésztához kínáljuk egy gombócnyi vanília fagylaltot, esetleg pudingot vagy sodót.

Ezek is érdekelhetnek

Friss