Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rántotta, omlett, frittata

default user icon
SB
Még egy rántottát sem tud megsütni! – mondjuk a konyhai antitalentumokra, miközben a szakácsfelvételik egyik beugró feladata is ez lehet. Bemutatjuk a ráérős reggelik sztárjait, a rántottát, omlettet és frittatát.

Tojás szinte mindig van otthon, egészséges és kiadós is. Nagy előnye, hogy millióképpen lehet variálni. Rántottát mindenki tud készíteni, a franciás omlett egy következő lépcső, hiszen itt nem elég őrülten kavargatni, kicsit többet adunk az esztétikumra. Az olaszos frittata a kettő között van, gyakran sütőben sül, és nem feltétlenül kell a serpenyőben megfordítani. Mindhárom tojásos étel esetén tálalás előtt érdemes a tányérokat néhány percre 50 fokos sütőben előmelegíteni.

Rántotta

A lecsóhoz és a rakott krumplihoz hasonlóan változatos a rántotta készítési módja. A rántottához a sütés előtt a tojást összekeverjük, alacsony lángon melegítjük, és folyamatosan keverjük. A tökéletes rántotta hívei a rántottát egyenesen vízgőz fölött keverik, de hasonló hatást érünk el akkor is, ha a tojásokat csak néhány mozdulattal keverjük el előre, vagy csak a serpenyőben dolgozzuk össze, ahogy Gordon Ramsay csinálja.

Tegyünk alá jó minőségű vajat, adjunk hozzá tojásonként egy-egy evőkanál tejszínt, sózzuk, borsozzuk. Lehet hagymás, paprikás, paradicsomos, kerülhet bele bacon, kolbász, debreceni, virsli, sonka. Sülhet zsíron is. Vannak, akik halat adnak hozzá. Gombával, póréhagymával is finom. Készíthetjük különféle sajtokkal, parmezánnal, camembert-rel is.

Különleges rántottákat készíthetünk zöldfűszerekkel, tavasszal medvehagymával, bármikor petrezselyemmel. A kész rántottát tehetjük szendvicsbe is, finom zöldségekkel.

Omlett

Az omlett – ahogy sok helyen írják omlette – a rántottától leginkább abban különbözik, hogy kevés liszt is van benne, illetve a felvert tojásfehérjétől sokkal könnyebb. Viszonylag hirtelen sül, és a hozzáadott finomságokat az utolsó pillanatban tesszük bele. Tálalás előtt a serpenyőben megfordítjuk, félbehajtjuk.

Az omlettben a liszt mennyisége kevés, 6 tojáshoz maximum 1-2 evőkanál kell csupán. Salátával könnyű ebédként is megállja helyét.

A sóson kívül édes omletteket is készíthetünk, ha liszttel készítjük, használjunk réteslisztet.


Frittata

Valahol félúton a rántotta és az omlett között találjuk a frittata nevű tojásos ételt.  A lényeges különbség, hogy míg az omlettet sütés közben megfordítjuk, a frittata jellemzően a serpenyővel együtt a sütőbe vándorol, és itt nyeri el végső formáját. Iránban kookoo néven fogyasztják.

A laposra sütött frittatára tehetünk sajtot és/vagy sonkát, szeletelhetjük cikkenként, vághatjuk kockákra, sőt fel is tekerhetjük, és a piskótatekercshez hasonlóan fűszerezhetjük. Nem feltétlenül frittata, de még egy ötlet: kipróbálhatjátok a megpárolt zöldségeket kivajazott muffinformákba tenni, erre felvert, befűszerezett tojást öntve és sütőben megsütve finom és különleges reggelit lehet kínálni, ehhez a recepthez hasonlóan.


Marokkói rántotta

Hozzávalók:
2 fej hagyma
20 szem paprikával töltött zöld olívabogyó
2 evőkanál olívaolaj
fél teáskanál cukor
3 paradicsom

bors
pirospaprika
őrölt kömény
majoránna
rozmaring
őrölt babérlevél
8 tojás
2 teáskanál őrölt kömény
2 evőkanál koriander

Elkészítés: A hagymát megpucoljuk, finomra vágjuk. A paprikával töltött zöld olívabogyót összevágjuk. Egy edényben az olívaolajat felforrósítjuk, megdinszteljük benne a hagymát és az olívabogyót a fél teáskanál cukorral. A paradicsomot meghámozzuk, húsát kis kockákra vágjuk, a hagymához adjuk. 5-10 percig együtt dinszteljük. Fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával, őrölt köménnyel, majorannával, rozmaringgal és őrölt babérlevéllel. A tojást a 2 teáskanál őrölt köménnyel és a 2 evőkanál korianderrel jól felverjük, majd a dinsztelt zöldségekre öntjük, és a rántottát készre sütjük. Friss franciakenyérrel kínáljuk.

Tortilla espanola (Spanyol omlett)

Hozzávalók 6 személyre:
3 nagy rózsaburgonya
2 nagy lilahagyma
1 evőkanál olívaolaj
5 tojás

Elkészítés: A megtisztított burgonyát és hagymát kockákra vágjuk, a tojást felverjük. Az olajat középnagyságú serpenyőben felhevítjük, beletesszük a burgonyát, majd néhány perc múlva a hagymát. Lefedve, meg-megkeverve, közepes lángon tizenöt percig pároljuk, nehogy a hagyma megpiruljon, mert akkor megkeseredik. Amikor a burgonya megpuhult, leöntjük róla a felesleges olajat, hozzáadjuk a felvert tojást, és jól elkeverjük. A serpenyőt megrázzuk, hogy ne tapadjon a falához az omlett, s addig sütjük lassú tűzön, amíg el nem válik a serpenyő falától. A serpenyő fölé tányért teszünk, gyors mozdulattal beleborítjuk a tortillát, megfordítva visszacsúsztatjuk, s még egy percig sütjük, hogy a másik fele is megpiruljon. Tálalhatjuk melegen, hidegen.

Frittata kék sajttal

Hozzávalók 1 személyre:
2 tojás
petrezselyem

1/4 közepes zellergumó
1/4 fej édes hagyma
fél evőkanál olívaolaj
1/4 csésze laskagomba
1 evőkanál márványsajt
1/8 db kaliforniai paprika

Elkészítés: A petrezselymet apróra, a zellert keskeny csíkokra vágjuk. 2 tojást felverünk, hozzákeverjük a felaprított petrezselymet, a zellert, és megsózzuk. A hagymát vékonyra szeleteljük, és csíkokra vágjuk a laskagombát is. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és 5-7 percig sütjük benne a hagymát, majd hozzáadjuk a zellert és a laskagombát. Amikor megpuhult, ráöntjük a tojáskeveréket, és addig sütjük, amíg megszilárdul. A márványsajtot villával kissé szétnyomjuk, és megszórjuk vele a megsült tojást. A kaliforniai paprikát keskeny csíkokra vágjuk, és ezzel díszítjük a frittata tetejét.

Ezek is érdekelhetnek

Friss