50 dkg darált hús ( tetszés szerint: sertés, marha, vagy vegyesen, illetve pulyka)
1 db tojás
3 ek zabpehely
1 dl tej a zabpehely áztatásához (helyettesíthető vízzel)
só
bors
kakukkfű
csombor (borsikafű)
rozmaring
3-4 ek olívaolaj a sütéshez
A zöldségtálhoz:
3 db kisebb sárgarépa
3-4 db édesburgonya (hosszúkás)
2-3 db kisebb cukkini
1 db póréhagyma
50 dkg brokkoli
1 dl fehérbor (elhagyható)
3 ek panko morzsa vagy zsemlemorzsa
3 ek reszelt parmezán
1 csokor petrezselyem
15 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)
3 gerezd fokhagyma
só
bors
szerecsendió
olívaolaj
Elkészítés
A zabpelyhet beáztatjuk a tejbe (használható tej és víz feles keveréke is, vagy csak víz.) Egy tálban a darált húst elkeverjük a tojással és a fűszerekkel. A zabpelyhet leszűrjük, és összedolgozzuk a húskeverékkel, majd pihentetjük a masszát.
Előkészítjük a zöldségeket: a répát megpucoljuk, karikára vágjuk, a cukkinit megmossuk, szintén karikára vágjuk, az édesburgonyát meghámozzuk, ezt is karikára vágjuk, a póréhagymát felkarikázzuk, a brokkolit rózsáira szedjük, és néhány percre vízbe áztatjuk.
A parmezán sajtot lereszeljük, összekeverjük a pankó morzsával. A fokhagymát átnyomjuk fokhagymanyomón vagy lereszeljük, a petrezselymet apróra vágjuk, és ezeket is a morzsás keverékhez adjuk.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy sütőtálat kiolajozunk, majd a zöldségeket egymás mellé, soronként letesszük a tálba, megsózzuk, -borsozzuk, és ráreszeljük a szerecsendiót.
A húsos masszából kb. diónyi gombócokat formázunk, és egy serpenyőben minden oldalán körbepirítjuk őket.
A lerakott zöldségekre rászórjuk a parmezános morzsát, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és a tetején elrendezzük a húsgombócokat. Meglocsoljuk a fehérborral, alufóliával letakarjuk, és betesszük a sütőbe kb. 25-30 percre.
Ezután kb. 180 fokra mérsékeljük a hőt, és további 25-30 percit sütjük. A sütőből kivéve levesszük róla az alufóliát, megintjük a reszelt sajttal, majd visszatoljuk a sütőbe, addig, amíg a tetején a sajt megpirul.