Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rakott zöldbab bulgurral vagy rizzsel

75 perc
bonyolult
átlagos
5 adag

Elkészítés

Elkészítés: A bab végeit lecsípem, megmosom, darabolom. Kb. 1 liter vizet forralok, ízesítem babérral, ételízesítővel, sóval, a babot megfőzöm, leszűröm.

A bulgurt (mint a rizst) forró olajon kevergetve felhevítem, majd kétszeres mennyiségű forró vízzel, ez esetben a bab főzőlevével felöntöm, sózom, borsozom, puhára párolom.

A darált húsból lecsós pörköltalapot készítek: a vöröshagymát az olajban megdinsztelem, megfuttatok rajta 3 gerezd fokhagymát, meghintem pirospaprikával, a darált húst fehéredésig kevergetem benne. Sózom, borsozom, hozzáadom a paprikát, a paradicsomot, lassan párolom kb. 15 percig, közben majoránnával ízesítem.

A tejfölbe keverek 2 gerezd reszelt fokhagymát, 2 felvert tojást, reszelt sajtot, frissen reszelt szerecsendiót és sót.

Kiolajozott tűzálló edénybe teszem a bab felét, szétterítem rajta a bulgurt, meglocsolom pár kanál fűszeres tejföllel, a pörköltet is elsimítom, és befedem a maradék babbal, majd tejföllel a rakottast.

Előmelegített 200 fokos sütőben sütöm fedetlen kb. 20-25 percig, pihentetem egy keveset, tálaláskor további tejfölt kínálok hozzá.

Megjegyzés

A fűszereket bátran használjuk, mert a bab felveszi.

Tovább gazdagíthatjuk, ha a lecsóalap alá aprított bacont sütünk, és főtt keménytojásokat karikázunk a rakottas közé.
- gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss