A húst előző este vékonyra szeleteljük, kissé kiklopfoljuk, majd a sóval és fokhagymával ízesített tejben bepácoljuk.
Előkészítjük a római tálat, pár órán keresztül hideg vízben áztatjuk. Másnap kiöntjük a vizet, papírtörlővel kitörölgetjük, majd keresztben-hosszában kibéleljük a szalonna szeletekkel, majd egy sor héjában megfőzött, meghámozott és karikára vágott burgonyát terítünk rá. Erre rakjuk a lecsöpögtetett, leöblített hússzeleteket, a szeletelt almát, és a főtt karikákra szelt tojást. Ismét rétegezzük, tetejére burgonya kerüljön. Meglocsoljuk tejföllel és megszórjuk apróra vágott szalonnával.
A tálra tesszük a tetejét, a hideg sütőbe helyezzük, majd a készüléket magas hőfokra állítva kb. 1-1,5 óráig sütjük. Félidőben közepesre állítjuk a hőfokot, levesszük a tál tetejét és úgy pirítjuk tovább. Díszítsük jégsalátaszeletekkel, és balzsamecetes jégsalátával. A salátagerezdeket csak fogyasztás előtt rakjuk az öntetbe, így ropogós marad.
A rakott burgonya egy ízletes, laktató változata. Olcsóbb, ha szűzpecsenyés karajt vásárolunk, mert a karajt más étel készítéséhez használhatjuk fel. - buksz39