Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rakott édesburgonya

60 perc
egyszerű
átlagos
6 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Tej

Elkészítés

  1. Az édesburgonyát meghámozzuk, és kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, és ha langyosra hűlt, felkarikázzuk.
  2. A főzőtejszínt forralóba tesszük, hozzáadjuk a vajat és az áttört fokhagymát, és összeforraljuk. Ezután hozzáadjuk a petrezselymet, a kakukkfüvet, a zsályát, a rozmaringot, a sót és a borsot. Néhány percig főzzük, majd levesszük a tűzről.
  3. Egy tűzálló, kerek tálat kikenünk olívaolajjal. A sajtokat lereszeljük és összekeverjük.
  4. A tálba teszünk egy réteg édesburgonyát, alaposan meglocsoljuk a tejszínes szósszal, és teszünk rá bőven reszelt sajtot. Folytatjuk a rétegezést, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A tetejére szósz és sajt kerülj.
  5. Ezután 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

Megjegyzés

Az édesburgonya nagyon egészséges, és igen sokoldalú alapanyag, ami szinte bárhol könnyedén beszerezhető. Leggyakrabban köret vagy krémleves készül belőle, pedig sokkal többre hivatott, mint gondolnánk, például egy könnyű rakottasban is tökéletesen megállja a helyét. A rakott édesburgonya titka a bátor fűszerezés, egy erőteljes ízvilágú szósszal és szégyenletes mennyiségű sajttal rétegezve pazar lakoma készülhet belőle. Akinek hiányzik a hús az ételből, szórja meg a rétegeket sült baconkockákkal, remekül passzol hozzá. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss