Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rákóczi túrós VI.

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 citrom leve (vagy kevés citromlé)
  • 1 tojás
  • 12 dkg margarin
  • A töltelékhez:
  • 1 kg túró
  • 10 dkg búzadara (gríz)
  • 25 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál citromhéj (szárított)
  • A kenéshez:
  • 3 evőkanál baracklekvár
  • A habhoz:
  • 3 tojásfehérje (jó a fagyasztott is)
  • 3 evőkanál cukor
  • baracklekvár

Elkészítés

Elkészítés: Összeállítom először is a tésztát. A lisztet, a sütőport és a cukrokat összekeverem egy tálban. Összemorzsolom a margarinnal, majd hozzáadom a tojást és a citrom levét. Összegyúrom, de csak míg összeáll, majd lisztezett felületen kinyújtom egyenletes, kb. 1/2-1 cm vastagságúra, villával megszurkálom. Előmelegített sütőben kb. 10-15 percig sütöm. Csak addig, hogy egy kis színt kapjon. Teljesen kihűtöm, addig összekeverem a túrótölteléket.

Egy tálba halmozom a túrótöltelék minden hozzávalóját, és robotgéppel összekeverem. Így krémes állagot kapok. Ha nincs robotgép, akkor egy szitán kell áttörni a túrót, majd hozzákeverni a többi hozzávalót.

A kihűlt linzertésztát lekenem vékonyan a baracklekvárral, majd a túrótölteléket egyenletesen elkenem rajta.

Beteszem a sütőbe, és 40 percig sütöm. Nekem gázsütőm van, a legmagasabb fokozaton sütöm, de a vége felé lejjebb vettem.

Mikor a túró megsült, kiveszem. A tojásfehérjét (ha fagyasztott akkor teljesen legyen kiolvadva) a cukorral habbá verem, egy csillagcsőrös habzsákba töltöm, és szép csíkokat húzok a túró tetejére úgy, hogy a baracklekvárnak hagyok közöket. A baracklekvárral kitöltöm a tojáshab közötti csíkokat, majd visszateszem a sütőbe még kb. 20 percre. Lehet kevesebbre is, ez sütőfüggő, a lényeg, hogy szép kérget kapjon a tojáshab.

Kiveszem a sütőből, megváltom, míg teljesen kihűl, majd kockákra vágva kínálom. Jó étvágyat!

Megjegyzés

Kicsit időigényes, de nagyon finom. Nem olyan édes, mint a cukrászdai, így több is ehető belőle egyszerre. - GyZsuzsi

Ezek is érdekelhetnek

Friss