Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rákóczi túrós sütemény

> 90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt (1/3 része fehér tönkölyliszt volt)
  • 12 dkg vaj
  • 5 dkg (nyírfa) cukor
  • 2 közepes tojás sárgája
  • 1 dl tejföl
  • fél citrom reszelt héja és kb. 2 evőkanál citromlé
  • csipet só
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg félzsíros tehéntúró
  • 12 dkg (nád) cukor
  • 2 dl tejföl
  • 2 db 1 napos szikkadt zsemle apróra tépkedett belseje vagy 5 dkg zsemlemorzsa
  • 3 közepes tojás sárgája
  • 4 dkg mazsola
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 tojásfehérje
  • csipetnyi só
  • A habhoz:
  • 3 tojásfehérje
  • 12 dkg porcukor
  • csipetnyi só
  • 1 evőkanál citromlé
  • Valamint:
  • kb. 15 dkg (házi) sárgabaracklekvár

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához valókat összegyúrjuk, a hűtőben 1/2-1 órát pihentetjük.

A töltelékhez a túrót összetörjük, a cukor 2/3 részével és a többi hozzávalóval összekeverjük. A tojásfehérjéből csipetnyi sóval és a maradék 1/3 cukorral kemény habot verünk, finoman a túróba forgatjuk.

A tésztát gyors mozdulatokkal, röviden átgyúrjuk, kikent, közepes méretű tepsibe nyújtjuk, előmelegített 180 fokos sütőben kb. 13-15 percig elősütjük. Rákenjük a túrótölteléket, visszatoljuk a sütőbe további kb. 20 percre.

A sütőt 160 fokra mérsékeljük.

A tojásfehérjét a cukorral, csipet sóval és a citromlével kemény habbá verjük, a tésztát a habbal nyomózsákból ferdén berácsozzuk, a közökbe lekvárt teszünk, és visszatoljuk a sütőbe további kb. 10 percre.

A tepsiben hagyjuk kihűlni, kockákra szeleteljük és tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss