Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rákóczi túrós (Pezsgőház módra)

75 perc
rafinált
megfizethető
12 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet átszitáljuk, majd hideg felületen hozzáadjuk a hideg vajat, és nagyon gyorsan összedolgozzuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, cipóvá gyúrjuk, és a hűtőszekrényben pihentetjük kb. fél órán keresztül.
  2. A pihentetett tésztát belenyújtjuk a tepsibe (kb. 1 cm vastag lesz), és villával kicsit megszurkáljuk. A 180 fokra előmelegített sütőben (nem hőlégkeveréssel!) 10 percig, majd 150 fokon további 15-20 percig sütjük. Ezután kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk.
  3. Közben a töltelékhez a túrót krémesre keverjük a tojássárgájával és a vaníliás cukorral elvegyített porcukorral, majd hozzáadjuk a citromhéjat és a mazsolát. A teljesen kihűlt tésztát megkenjük a töltelékkel, és a 150 fokos sütőben addig sütjük, amíg a túróréteg meg nem szilárdul. Ekkor ismét kivesszük a sütőből.
  4. A habhoz a tojásfehérjéket félkeményre felverjük, majd a beleszórt cukorral együtt tovább verjük. Akkor jó, ha szilárd és fényesen csillogó.
  5. A tepsiben pihenő megsült túróréteget bekenjük jóféle házi baracklekvárral. Ezután a tojáshabot csillagcsővel ellátott habzsákból egyenletesen eloszlatjuk a tetején, kis rózsákat formálva. A 130-140 fokos sütőben, résnyire nyitott sütőajtó mellett készre sütjük. Figyeljük, nehogy megbarnuljon! Kihűlés után hideg fűrészes késsel szeleteljük.

Recept és fotó: Pezsgőház étterem >>>  

A pécsi Pezsgőház étteremben kis tortaként is felszolgálják, de nyugodtan süsd meg tepsiben. Tipp: A habból eltávozó gőznek ki kell jutnia a sütőből, ezért hagyd nyitva résnyire az ajtaját.

Ezek is érdekelhetnek

Friss