Rákóczi túrós kosárkák

60 perc
egyszerű
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • liszt
  • tojássárgája
  • porcukor
  • vaj
  • sütőpor
  • tejföl
  • túró
  • tojás
  • búzadara
  • kristálycukor
  • citrom
  • baracklekvár
  • tojásfehérje
  • cukor

Elkészítés

  1. A tésztához kikeverjük a vajat a tojások sárgájával és a cukorral, majd a liszttel, a sütőporral és a tejföllel sima tésztát gyúrunk belőle. 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, és kibélelünk vele 8 db kivajazott, kilisztezett mini piteformát. 160 fokos sütőben 10 perc alatt világosbarnára sütjük. (Ne süssük túl mert a töltelékkel is sütnünk kell még.)
  2. A töltelékhez a túrót a tojással, a búzadarával, a kristálycukorral és a citrom héjával alaposan összekeverjük. A kihűlt kosarakat megkenjük baracklekvárral és beletöltünk annyi túrós masszát, amennyi belefér. Visszatesszük a sütőbe további 10-15 percre.
  3. A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, habzsákba töltjük, majd kis halmokat nyomunk belőle a pitéink tetejére, és lángszóró pisztollyal kissé megpörköljük azokat. Baracklekvárral vagy aszalt barackkal is tálhatjuk.

Megjegyzés

Rákóczi Jánosnak köszönhetjük ezt a csodás süteményt, amit az 1958-as brüsszeli világkiállításon készített, és azóta is imádjuk! - Noémii244

Ezek is érdekelhetnek

Friss