Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Betilthatják a koffeinmentes kávét, mert rákot okozhat

default user icon
MME
A koffeinmentes kávé jó választás lehet azoknak, akiknek kerülniük kell a túlzott koffeinbevitelt. De vajon tényleg egészségesebb ez az alternatíva? Íme, a válasz!

Az egyesült államokbeli Environmental Defence Fund (Környezetvédelmi Alap) aktivistákból álló szervezete nemrég petíciót nyújtott be az Élelmiszerügyi Hivatalhoz, melyben a koffeinmentes kávé árusításának megszüntetését kérik. Az indok a kávé koffeinmentesítési eljárásakor használt szerves anyag, a metilén-klorid, ami potenciálisan rákkeltő lehet.

Hogyan készül a koffeinmentes kávé?

A kávé koffeinmentesítésének három fő módja van, melyek közül a legelterjedtebb a szerves vegyületek felhasználása. Ehhez első lépésként a kávébabokat gőzzel lágyítják, majd oldószerbe áztatják, hogy kivonják a koffeint. A legyakoribb oldószerként használt anyagok a metilén-klorid és az etil-acetát, előbbiről úgy tartják, összefüggésbe hozható a daganatos megbetegedések kialakulásával.

Noha az anyag élelmiszerekben történő felhasználását kis mennyiségben engedélyezték, amerikai aktivisták szerint már egy kevés is káros lehet az egészségre. A benyújtott petíciót az FDA (az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal) vizsgálja, egyelőre nincs hivatalos előrelépés az ügyben.

Miben található még metilén-klorid?

Ez az anyag az összetevője egyes körömlakklemosóknak, de megtalálható még festékoldó és fémtisztító szerekben, valamint bizonyos gyógyszerekben is. Az Amerikai Kémiai Társaság állásfolalása szerint a koffeinmentes kávéban lévő metilén-klorid mennyisége határérték alatti, az egészségre nézve biztonságos – derül ki a Magyar Mezőgazdaság cikkéből.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss