Rákkeltő hatása miatt betiltják az egyik legkedveltebb csipszet, eltűnik a polcokról

Miután az EU élelmiszer-biztonsági hatósága rákkeltő hatásúnak minősítette, ezért betiltotta a füstölt szalonnás ízesítésű ételeket, ezek között a füstölt szalonnás chipset is.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA), miután alapos kutatást végzett az ízesítő aromák egészségre gyakorolt hatásairól, megállapította, hogy a népszerű mesterséges füstaromák használata egészségügyi kockázatokkal járhat, ezért az Európai Unió betiltotta a füstölt szalonnás ízesítésű ételeket, így például a füstölt szalonnás chipset is.

 

A 8 fajta füstaromával végzett vizsgálat kimutatta, hogy a füstös ízeket létrehozó vegyi anyagok sejtkárosító hatásúak, így növelik a rák kialakulásának kockázatát, ezért minden olyan termék árusítását megszüntetik, amely ilyeneket tartalmaz. "A sejten belüli genetikai információ megváltozása növelheti a rák és más örökletes betegségek kialakulásának kockázatát, és az ilyen típusú toxikusság esetében nem lehet biztonságos szintet meghatározni. Azaz az Európai Unió területéről teljesen száműzik az ilyen ízesítésű élelmiszereket" - írja az Agroinform.hu. 

A megállapodást áprilisban véglegesítették, onnantól számított két éven belül kell kivezetni az üzletekből az ilyen típusú termékeket.

Ezek is érdekelhetnek

Friss