Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem a tisztítószeren múlik a siker – így lesz ragyogó és csíkmentes az ablaküveg

default user icon
MME
Az évi 2-3 ablakpucolás közül az egyik nagyjából mostanában esedékes. Összegyűjtöttük, mikre érdemes figyelni a tisztítás során, hogy a fáradságos munkánk gyümölcse sokáig élvezhető legyen.

Az ablaktisztítás nem tartozik a legkedveltebb házimunkák közé, de időnként ezt is el kell végezni. Ahhoz, hogy sokáig szép tiszták maradjanak az üvegek, érdemes odafigyelni néhány apróságra. Ha ezeket a tippeket betartjuk, egy időre biztosan letudhatjuk ezt a feladatot.

A tavaszias idő a legjobb

Az talán egyértelmű, hogy esőben és hidegben nem érdemes nekiállni a munkának. De azt is tudtad, hogy a túl meleg sem kedvez az ablaknak? Ugyanis a magas a hőmérséklet és az erős napfény miatt idő előtt megszáradhat a tisztítószer, így nemcsak hogy nem oldódik fel minden piszok, de még foltos, csíkos is lesz az üveg felülete. Ki akar kétszer dolgozni?

Készítsük elő a felületet

Megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha a tisztítószeres mosás előtt langyos vízzel áttörölgetjük az ablaküveget, illetve a kereteket is, hogy a szennyeződések nagy része már ekkor feloldódjon. Ezután egyszerűbben és gyorsabban végzünk majd a „fő” mosással.

Válasszunk megfelelő törlőkendőt

Sokan esküsznek az újságpapírra vagy a konyhai törlőpapírra, de a legjobb eszköz a mikroszálas törlőkendő. Ezek a jó nedvszívó képességű anyagok nem hagynak foltot vagy csíkokat az ablaküvegen.  

Nem csak a tisztítószer segít

A legjobb eredmény elérése érdekében nem feltétlenül kell a legdrágább vegyszereket megvásárolnunk. A házi, filléres alapanyagok ugyanolyan jók, sőt, akár hatásosabbak is lehetnek. Az ecet vagy a citromlé oldata például régóta nyújt hatékony segítséget. Szórófejes flakonban keverjük össze háromnegyed rész vizet és egynegyed rész ecett, fújjuk az ablakra, mossuk át az üveget, majd töröljük szárazra – tanácsolja a Bors cikkében.

A tiszta ablak nem minden

Az ablaktisztítás akkor ér valamit, ha frissen mosott függönyöket is teszünk fel. A takarítás előtt tehát szedjük le a textíliákat, mossuk ki, szárítsuk meg, és ha szükséges, vasaljuk is ki őket. Nemcsak az ablak fog ragyogni, hanem az otthonunk minden helyisége.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss