Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rácsos diós-almás pite

2 5/5
60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 25 X 35 cm-es tepsihez:
  • A tésztához:
  • 10 dkg finomliszt
  • 15 dkg rétesliszt
  • 12,5 dkg hideg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 nagy csipet só
  • 1 egész tojás
  • 1 evőkanál sűrű tejszín
  • A töltelékhez:
  • 75 dkg aromás alma
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál frissen préselt citromlé
  • 10 dkg frissen őrölt dió
  • 8 dkg barna porcukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • A tálaláshoz:
  • vaníliával kevert porcukor – ízlés szerint

Elkészítés

Elkészítés: A tojást a tejszínnel egy kis tálban elkeverem. A kétféle lisztet tálba szitálom, hozzáadom a csipet sót, cukrot. Alaposan elkeverem. Apró forgácsokban teszem bele a vajat, gyors mozdulatokkal morzsa állagúvá dolgozom. Hozzáöntöm a tojásos keveréket, tésztává gyúrom. 1 órára fóliába csomagoltan beteszem a frizsiderbe.

Közben elkészítem a tölteléket. A diót ledarálom, a barna porcukorral, fahéjjal, reszelt citromhéjjal elkeverem. Az almákat meghámozom, magházukat eltávolítom, a gyümölcshúst nagyjából 1 cm-esre kockázom. Magas falú serpenyőbe halmozom, meghintem a citromlével, rákanalazom a mézet, és épp csak megpárolom – kb. 5 perc alatt kevés levet enged, de még nem esik össze a gyümölcs. Hűlni hagyom.

A pihentetett tésztát 2/3 – 1/3 arányban kettévágom. A nagyobb tésztadarabból két fólialap között akkora lapot nyújtok, hogy a sütőpapírral bélelt tepsibe kényelmesen elférjen, a peremen pedig kb. 1 cm magas legyen. Villával néhány helyen megszurkálom, majd a diós keverék 2/3-át rászóróm. Erre kerülnek az almakockák, majd a maradék illatos dió.

A kisebb tésztadarabot is vékony téglalap alakúra nyújtom (kb. 3 mm), derelyevágóval 6-7 mm keskeny csíkokra szeletelem. A diós-almás tölteléket berácsozom.

175 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt világos pirosra sütöm. Még melegen meghintem fátyolnyi porcukorral, de csak langyosan szeletelem.

Megjegyzés



További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában!
- Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss