Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rácsos almás kalács

90 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 3 darab tojássárga
  • 4 evőkanál cukor
  • meleg tej
  • Valamint:
  • 5 dkg vaj
  • 4 nagyobb idared vagy jonathan alma
  • 1 darab citrom
  • fahéjas-vaníliás porcukor
  • 1 tojás a kenéshez
  • A díszítéshez:
  • fahéjas porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A tészta hozzávalóból könnyen gyúrható anyagot készítek. Ezután olvasztott vajjal meglocsolom, és konyharuhával letakarva langyos helyen a duplájára kelesztem.

Ha megkelt, a tésztát lisztezett deszkán átgyúrom, és 1/2 cm vastagra nyújtom, majd 8, az alma átmérőjének kicsit nagyobb korongot szaggatok belőle, a többi tésztából pedig ujjnyi csíkokat sodrok.

Ezután az almákat meghámozom, hosszában félbevágom, és 1-1 fél almát a tésztakorongokra teszek. Megkenem friss citromlével, hogy ne barnuljon be, fahéjas cukorral megszórom, a tészta szélét megkenem tojással, és a tésztacsíkokkal berácsozom. Ezután az egészet lekenem a tojással, újból kelesztem, és 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütöm.

Ha elkészült az almás kalács, langyosra hűtöm, és fahéjas porcukorral megszórom.

Erdélyi finomság, melyet igazán érdemes elkészíteni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss