hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Puncsalagút

75 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál porcukor
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • 1 kisebb citrom reszelt héja
  • A piskóta sütéséhez:
  • 25×39 cm-es tepsi
  • A töltelékhez:
  • A piskótából leeső darabok
  • 10-12 db babapiskóta
  • 4 evőkanál rum
  • 1 dl tej
  • 1 db tojás
  • 13 dkg porcukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 dl feketekávé (elmaradhat)
  • 10 dkg margarin
  • 5 dkg vágott dió
  • 5 dkg rumban áztatott mazsola
  • 5 evőkanál lekvár
  • Továbbá szükségünk van:
  • 1 db őzgerincformára
  • fóliához a béleléshez
  • A bevonathoz:
  • 1 csomag puncs ízű főzés nélüli pudingpor
  • 18 dkg margarin
  • 18 dkg porcukor
  • 2 evőkanál tej
  • A piskóta lekenéséhez:
  • baracklekvár

Elkészítés

Elkészítés: A tészta hozzávalóiból piskótát sütünk: a tojásfehérjéket a cukorral és a reszelt citromhéjjal kemény habbá verem, hozzáadom a tojássárgákat, azzal is jól kikeverem. A lisztet összekeverem a sütőporral, és gyengéden a tojásos masszába forgatom. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm és megsütöm.

Az őzgerincformát fóliával kibélelem.

A megsült, kihűlt piskótát hosszában félbevágom, kibélelem az őzgerincformát az egyik lappal. A leeső részeket feldarabolom. A másik fele lapból vágtam egy darabot, ami az őzgerinc talpa lesz.

A többi megmaradt piskótadarabokat a babapiskótával összetördelem, a tejjel, a rummal és a kávéval meglocsolom. A margarint a cukorral és a tojással habosra keverem, hozzáadom a piskótát, a lekvárt, a mazsolát és a diót.

Az őzgerincben várakozó piskótát vékonyan lekvárral lekenem, a tölteléket egyenletesen beleteszem. Az őzgerinc fedőlapját is vékonyan lekenem lekvárral, és a tölteléket befedem.

Súllyal lenyomatom (húsvágódeszkámat tettem rá) 1-2 órán át. Utána tálcára borítom, a fóliát eltávolítom.

A mázhoz egy lábasban vizet forralok, egy tálba teszem a margarint, a porcukrot és a tejet, és a vízgőz felett keverőgéppel jó habosra keverem, majd beleöntöm a puncsos pudingport, és addig keverem, míg jó sűrű nem lesz.

Az őzgerincet vékonyan lekenem baracklekvárral, majd a mázat rákenem, egy keveset vettem el belőle, ehhez tettem egy kis meggyszörpöt, hogy sötétebb legyen. Tortanyomóba töltöttem, és a sütit ezzel díszítettem, színes cukorral megszórtam.

Betesszük a hűtőbe, az ízek jól érjenek össze, és másnap szeleteljük.

Megjegyzés

A puncsmázat gyorsan kell a süti tetejére simítani, mert nagyon gyorsan köt.
- ditti56

Ezek is érdekelhetnek

Friss