Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pulykás pite

60 perc
mester
megfizethető

Elkészítés

Elkészítés: A szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük. Hozzáadjuk sorban az ugyancsak apróra vágott hagymát, 1 gerezd fokhagymát, paprikát és paradicsomot. Ha üvegesre dinszteltük, hozzászórjuk a borsot, a majoránnát, a csipet oregánot és a pirospaprikát. Felöntjük pár korty vízzel, hogy a pirospaprika ne égjen oda, és hagyjuk rotyogni vagy 2 percig, majd hozzákeverjük a darált húst. Ekkor sózzuk, és belepréseljük a maradék 3 fokhagymát. Ha kezd rotyogni, belekanalazzuk a paradicsompürét, és kis cukorral megbolondítjuk, majd készre főzzük (kb. 10-15 perc). Én úgy tanultam, ha paradicsompürét használunk, adjunk hozzá pár csipet cukrot a paradicsom savassága miatt. És az ízét is jobban kihozza. De mindvégig kóstoljuk és inkább utána fűszerezzük. :)

A leveles tésztánkat kétfelé vesszük, hogy legyen a piténknek alja és teteje is. Jó vékonyra kinyújtjuk, majd belefektetjük a tapadásmentes formába, ha nincs, akkor olajozzuk ki a formát. Nyomkodjuk meg egy kicsit. A fölösleget vágjuk le. Kanalazzuk bele a húst, jól lapítsuk össze, hogy ne maradjon üreges, majd jöhet a másik tészta a tetejére. Ezt is próbáljuk az előző széléhez egy kicsit hozzányomkodni. A tetejét megkenjük tojással, és akkor tesszük rá a levágott szélekből kinyomott mintákat és azokat is, tojásozzuk meg. Villával szurkáljuk át a tetejét, hogy távozhasson a gőz.

Előmelegített sütőben készre sütjük. Óvatosan, hogy az alja is jól átsüljön a darált hús alatt. Én úgy tettem, hogy vagy 2 percig nagy hőfokon, majd levettem 180-200-ra, és sütöttem tovább.

Ha kész egyből tálalhatjuk is, savanyúsággal vagy salátával, köret nem is szükséges hozzá.

Ezek is érdekelhetnek

Friss