Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 ok, hogy pulykahúst vigyél haza a hentestől

Az elmúlt évek folyamán a pulyka a magyar háztartások jelentős részében az ünnepek sztárjává vált. Ami nem is csoda, hiszen könnyen elkészíthető, egészséges, sokféleképp ízesíthető, bármivel tölthető és nagyon kiadós.

A pulykának használhatjuk a combját vagy csak a melle húsát, de süthetjük egészben is. Lássuk, miért érdemes több figyelmet fordítanunk erre az egészséges és sokféleképpen elkészíthető húsfajtára.

1. Zsírszegény és jól emészthető

A baromfihúsok közül a pulykahús különösen zsírszegény, fehér és vörös húsából  szinte mindenféle étel könnyen elkészíthető. Nagyon könnyű és jól emészthető húsfajta. A benne lévő fehérje 95%-ban felszívódik, ami meghaladja a nyúlhús és a csirkehús felszívódási értékét. A pulykahús fogyasztásakor sokkal gyorsabban érezni a teltségérzetet, tehát nehéz belőle sokat enni. Ráadásul sütés közben jelentős mennyiségű vizet veszít, így tápanyag-tartalma koncentrálódik. 

2. Egészséges

A pulyka húsa tápláló és mégis fitt: nem terheli a szív- és érrendszeredet, telített zsírsavakban gazdag. A pulyka melle a legsoványabb húsok közé sorolható, zsírtartalma nem éri el az 1%-ot, így zöldséggel vagy gyümölccsel kombinálva az egészséges étrend része. Ráadásul a többi húsfélével összehasonlítva a pulyka jelentős mértékben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek segítik a szív- és érrendszer védelmét. Ha ételallergiától szenvedünk vagy olyasvalakinek főzünk, akinek ételallergiája van, akkor a pulykahús kiváló választás, mivel ez tartalmazza a legkevesebb allergént.

3. Könnyen variálható és fűszerezhető

A pulykahús szinte végtelen formában főzhető és süthető, a variációk száma egyedül a fantáziádon múlik. Kifejezetten barátja a nyári étrendnek, pillanatok alatt elkészül, hogy minél több időt tölthess családtagjaiddal és barátaiddal. A legjobb fűszer a pulykához a borsfű, a kakukkfű, a kömény, a majoránna, a petrezselyem, a tárkony, a rozmaring vagy a zsálya.

Egy szuper recept: Pulykahússal töltött cukkini

Hozzávalók:

50 dkg darált pulykahús
2-3 db cukkini
1 fej hagyma
2 gerezd foghagyma
1 evőkanál olaj

bors
kakukkfű
szerecsendió
2 dl tejföl
20 dkg sajt

Elkészítése: 

1. Először félbevágjuk a cukkinit, kikaparjuk a közepét és 180 fokon 40 perc alatt puhára sütjük.

2. Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. Ehhez vékonyan felkarikázunk 1 fej hagymát, és apróra vágunk 2 gerezd foghagymát, majd ezeket egy kevés olajjal egy serpenyőbe tesszük. Hozzáadjuk a pulykahúst, fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel és egy kis szerecsendióval, majd az egészet puhára pároljuk. 

3. A félig már megpuhult cukkinibe betöltjük a pulykahúsos tölteléket, a tetejét megkenjük tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal, majd további 40 perc alatt készre sütjük. 

Tipp: A cukkinit akár padlizsánnal is helyettesíthetjük. 

A PulykaTrendet a Gallicoop támogatta.

Ezek is érdekelhetnek