Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezzel az egyszerű trükkel pillanatok alatt megpuhul a vaj – fotó!

default user icon
MME
Biztosan veled is előfordult már, hogy nem vetted ki időben a vajat a hűtőből, esetleg a fagyasztóból, pedig a recept szoba-hőmérsékletű vajat írt. Nagy segítség ilyenkor a mikró, ám hiába vagy résen, sokszor forró, folyékony zsiradék lesz a végeredmény. Most mutatunk egy egyszerű trükköt, ami segít, hogy tökéletes legyen a vaj állaga.

Miért lehet szükség lágy vajra? Egyrészt sokkal könnyebben kenhető a puha vaj, így természetes, hogy a szendvicsek készítéséhez ez az állag a megfelelő. Másrészt vannak olyan receptek, amelyekben a szoba-hőmérsékletű vaj fontos összetevő.

Olvasztás mikrohullámú sütőben

Mikrohullámú sütőben a vaj gyorsan felolvad, ám a működése mögött meghúzódó fizika miatt mégsem annyira ideális ez a módszer. A vaj zsiradék, így a mikrohullámú sugaraknak nem okoz gondot felmelegíteni. A sugarak azonban csak korlátozott mértékben képesek áthatolni az élelmiszer felületén, ami azt jelenti, hogy nagyon gyorsan felforrósítják az étel külső részét, majd ez az energia lassan átterjed a belső részekre. Ez a folyamat sajnos pont az ellenkezője, mint ami a vaj lágyításához szükséges lenne: mire a vaj belseje felmelegszik, a külseje már olajas tócsává olvad.

A megoldás: 3 db fogpiszkáló

Ha nem szeretnél folyékony vajat, egyszerűen vágd kb. 5 dekás kockákra a vajat, állíts a vajdarabokba 3-3 fogpiszkálót, és így tedd egy tányéron a mikróba. Ahogy a vaj melegszik, lazul a fogpiszkálók helyzete – ha az állvány felborult, a vaj tökéletesen puha!

Vannak más módszerek is

Ha ezzel a módszerrel nem szeretnél bíbelődni, vannak más, bevált eljárások is.

  • 1Melegíts egy edénybe vizet a mikróba. Ha a víz forr, tedd az edény mellé egy kis tálkába a vajat és csukd vissza mikró ajtaját – a víz hője elég gyorsan meglágyítja a vajat.
  • Egy nagyobb pohárban melegíts vizet a mikróban, majd önts ki belőle a vizet és borítsd rá a poharat a vajra.
  • Fizikai erővel is felmelegítheted a vajat: sodrófa segítségével lapítsd vékony koronggá a két zsírpapír közé tett vékony vajcsíkot. A kezed melegétől is meglágyul a vaj: tedd a vajat egy jól záródó zacskóba, és kézzel nyomkodd, dörzsöld, amíg megpuhul.

/Forrás: tastingtable.com/

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss