Elkészítés: A tészta hozzávalóit kimérem, a lisztet tálba szitálom, a tejet meglangyosítom. A cukorból 1 mokkáskanálnyit kis tálba teszek, erre öntöm a 40 fokra melegített tejet, belemorzsolom az élesztőt. Amíg az élesztő felfut, a lisztet a cukorral és csipetnyi sóval alaposan elkeverem. A puha vajat felkockázom, elmorzsolom a lisztes eleggyel. Hozzáadom a felfuttatott élesztőt a tejjel együtt, valamint a tojássárgáját. A konyhai robotgép dagasztókarjával egyenletes tésztává dolgozom. Enyhén lisztezett felületen pihentetem konyhai hőmérsékleten addig, amíg a töltelék elkészül.
A diót a keményítővel és a cukorral összekeverem, hozzáadok egy nagy csipetnyi őrölt fahéjat, majd a vaníliarúd kikapart magjait. Fokozatosan hozzáadagolom a tejet és rumot. 1 tojássárgáját kis tálba helyezek, a tésztánál félretett tojásfehérjét és a most különválasztottat keverőtálban kemény habbá verem.
A rumos-diós keveréket kis lábosban enyhe tűzön, állandó kevergetés mellett sűríteni kezdem, mikor már majdnem elkészült, hozzáadom a tojássárgáját – alaposan elkeverem. Sűrű, illatos krém lesz a végeredmény. Langyosra hűtöm, majd óvatosan hozzákeverem a keményre vert habot.
A vaníliafedélhez először szétválasztom a tojást, a fehérjét habbá verem, a többi hozzávalót pedig alaposan elkeverem.
A sütőt 175 fokra előmelegítem.
A tésztát enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtom – akkorára, hogy kényelmesen kibélelhessem vele a sütőpapírral borított magasfalú, kisméretű tepsit. A tepsi mérete azért lényeges, mert akkor lesz szép magas a sütemény, ha az megfelelő! A tésztát nyújtófa segítségével a tepsibe helyezem. Az alját villával néhány helyen megszurkálom, majd rásimítom a rumos diótölteléket, aztán pedig a folyékony vaníliás öntetet.
Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranyszínűre sütöm. Még melegen meghintem kevés porcukorral, de csak akkor szeletelem, mikor már teljesen kihűlt.