hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Puha gyömbéres-almás zserbóháromszögek

3 5/5
60 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 25X30 cm-es tepsihez:
  • A tésztához:
  • 40 dkg rétesliszt
  • 15 dkg puha vaj
  • csipetnyi só
  • késhegynyi sütőpor
  • 5 dkg finomszemű kristálycukor
  • 1 dl langyos tej
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1 db kissé felvert tojás
  • A töltelékhez:
  • 4 db közepes alma (kb. 70-75 dkg)
  • 1 teáskanál szárított, őrölt gyömbérpor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 10 dkg finomszemű kristálycukor
  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • A szóráshoz:
  • kb. 2 evőkanál vaníliával kevert porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A töltelékhez az almákat meghámozom, nagyobb darabokra vágom, 10 dkg cukorral megpárolom, a végén hozzáadom a vanília kivonatot és a gyömbért. A puha almakockákat botmixerrel pürésítem, hűlni hagyom. A diót finomra darálom, összekeverem a porcukorral, félreteszem.

A lisztet mély tálba szitálom, a tejet meglangyosítom. Kb. 1/2 dl-t egy tálba öntök, előbb elkeverek benne a tésztához kimért mennyiségből kb. 1 mokkáskanálnyi cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. Nagyjából 10 perc alatt szépen felfuttatom, közben a liszthez adom a sót, a sütőport, a maradék cukrot, belemorzsolom a vajat. A morzsa állagú tésztához adom a felfutott élesztőt, majd a tojást és a maradék tejet. Sima tésztává gyúrom. A gombóccá formált tésztát 4 egyenlő nagyságú részre osztom, mindegyiket kis cipóvá formálom.

Egyenletes, enyhén lisztezett, sima felületen a tepsi nagyságával megegyező méretűre, kb. 25X30 cm-es téglalappá nyújtom, nyújtófával a már előzetesen sütőpapírral borított tepsibe terítem. A széleit késsel nagyjából egyenesre igazítom – ezt minden tésztánál hasonlóan megteszem.

Az első tepsibe helyezett tésztalapot fátyolnyi cukros dióval hintem meg, majd rákanalazom az almapüré harmadát, melyet megszórok a maradék dió harmadával. Erre újabb tésztalapot borítok, mielőtt rátenném a tölteléket, finoman elegyengetem az alatta lapuló tölteléket, hogy a teljes felületen egyenlő mennyiségű alma és dió legyen. A tésztát most már nem hintem meg dióval, hanem ráhalmozom, majd széles pengéjű késsel óvatosan elkenem a maradék almapüré felét, vigyázva, hogy a szélein ne csorduljon túl a töltelék. Meghintem a maradék dió felével, majd kinyújtom a következő tésztaréteget, befedem vele a második almás-diós réteget, amire rákenem a maradék almát, majd a diót, végül beborítom a negyedi k lappal. A végén az egészet finoman átsimítom, hogy megbizonyosodjam, mindenütt elegendő és egyenlő mennyiségű töltelék lapul, majd villával sűrűn megszurkálom, hogy sütés közben a felesleges levegőnek utat engedjek.

175 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe tolom a tepsit. Kb. 35-40 perc alatt világos pirosra sütöm. Még melegen meghintem a vaníliával kevert porcukorral, de csak akkor kezdem szeletelni, ha már teljesen kihűlt.

Megjegyzés

Másnap még finomabb, ekkorra az ízek finoman összeérnek, a tésztarétegek pedig omlós-puhák maradnak.

További fotókat és érdekességeket Habliliom blogjában találsz! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss