Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Puha és könnyű rozsos kenyér

120 perc
mester
olcsó
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Egy nagyobb tálba szitáltam a kétféle lisztet, majd hozzáadtam a többi száraz hozzávalót. A langyos vizet fokozatosan adagoltam hozzá, és elég jó masszív, nokedli állagú tésztát kaptam. Addig döngöltem-dagasztottam, ameddig a tál faláról el nem vált (kb. 4-5 perc volt). Közben beledagasztottam a citromlevet és az olajat. A tetejét meghintettem liszttel, és langyos helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztettem.

A tálból gyúródeszkára tettem, ott még egyszer alaposan átgyúrtam, utána kétfelé osztottam, és egyenként henger alakra formázva, sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem.

Pihentettem 15 percet, utána vizes ecsettel megkenegettem, megszórtam pár szem köménymaggal. Díszítésnek kicsit bevagdostam, és hideg sütőbe toltam, melynek aljába egy kis lábosban 3 dl vizet helyeztem előzőleg. A sütőt 190 fokra állítottam, és 1 órát sütöttem a gőzös sütőben.

A sütőből kivéve rácson hagytam kihűlni.

Megjegyzés

Ez volt az első próbálkozásom a kenyérsütést illetően - jó kis élmény volt -, az illatokról nem is beszélve, ami átjárta a konyhát sütés közben! :) Szeretném a tönkölylisztből készített élesztős változatot is kipróbálni. (Az oldalon élesztő nélkülit találtam, sajnos az tömör nekünk.) A kelesztés és pihentetés miatt húzódik el időben, de a tényleges munka nem több, mint kb. 25 perc.
- gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss