Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pufók palacsinták

Míg mi, magyarok, a palacsinta kapcsán szinte biztosan azokra a gyönyörűséges, vékony tésztákra gondolunk, addig a világ nagy részén a palacsintát sokkal testesebb, tartalmasabb tészta képviseli. Az élesztős, sütőporos palacsinták világában érdemes körülnézni, rengeteg inspirációt nyerhetünk a különféle desszertek között.

Az igazi klasszikus vastag palacsinta az amerikai pancake, amely az utóbbi időben nálunk is kifejezetten kedveltté vált. A főként reggelire kínált édesség desszertfronton is hódít, ami érthető, hiszen elkészítése gyorsabb és kevesebb szakértelmet igénylő művelet, mint a hagyományos palacsintáé.

A sütőporral vagy élesztővel gazdagított palacsinták kisütése ugyanis merőben egyszerűbb, itt nem kell gyakorlott csuklómozdulatokkal tempósan szétteríteni a matériát, csupán egy zsiradékkal vékonyan kikent forró serpenyőre kanalazzuk a megfelelő mennyiségű tésztát, kanállal esetleg óvatosan elterítjük, s várjuk, amíg a hő hatására megszilárdul, és viszonylag gyorsan átsül.

A serpenyő méretétől függően egyszerre akár 4-5 palacsintát is könnyedén kisüthetünk, sőt a jól bevált talkedli sütőt is befoghatjuk palacsintakészítésre, ami nem is annyira szentségtörés, hiszen például a dánok valami egészen hasonló eszközben sütik leggyakrabban almaszeletekkel felturbózott palacsintájukat.

A finnek is ilyen sütőben készítik a plättart, amelyet a sütés után leggyakrabban tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal rétegeznek, bogyós erdei gyümölcsökkel kínálnak. A finnek a tésztát szívesen fűszerezik - az északiak által különösen kedvelt – őrölt kardamommal. Az édes palacsintáknak kiváló fűszere lehet még a fahéj, a vanília, a szegfűszeg, a szerecsendió, a citrusok reszelt héja is, illetve a sós példányoknál bátran kísérletezhetünk a felhasznált alapanyagok ismeretében.

A vastag palacsinták esetében könnyedén játszhatunk az alapanyagokkal, amelyeknek köszönhetően az ízesítés is nagyon széles skálán mozog. A vastagságból kifolyólag nem csak a fűszerezése egyszerű, hanem nagyobb darabokat is könnyedén beleforgathatunk a tésztába, belesüthetünk a palacsintaérmékbe. Így kerülhet például a vastagabb palacsintába egészben hagyott bogyós gyümölcs is.

Az ízesítés természetesen ránk van bízva, de vannak igazi klasszikus vastag tésztás palacsintából készült kreációk, amelyeket a maguk valójában is érdemes megkóstolni. Ilyen az olvasztott vajjal és juharsziruppal készített palacsinta vagy épp az oroszok túrós blinije. Az orosz konyha kedvelt fogása az élesztővel készített blini, amelyet előszeretettel fogyasztanak a nagyböjt előtti héten. Ennek a böjt előtti palacsintafogyasztásnak azonban nem csak az oroszoknál van divatja, a világ számos pontján hagyományos farsangzáró fogás a palacsinta, ennek köszönhetően ma már nemzetközi palacsinta-nap is létezik, amely a katolikus egyház húsvét előtti nagyböjtjét megelőző napon kerül megrendezésre.

Az orosz blini édes változataiban jellemző alapanyag a túró, az elkészült palacsinta mellé leggyakrabban lekvárt kínálnak, a sós változatok tésztájában megjelenhet a hús, a gomba, valamint különböző zöldségek (hagyma, káposzta) is.

A tartalom mellett maga a tészta alapja is jól módosítható. A vastag palacsinta készülhet búzalisztből vagy - mint az oroszoknál – hajdinalisztből, de dolgozhatunk gesztenyelisztes, kukoricalisztes, rizslisztes tésztával is, amit ízesíthetjük különféle magvakkal (pl. mandula, mogyoró, dió, pekándió, kesudió szezámmag, lenmag), aszalványokkal, kókuszreszelékkel vagy épp csokoládécseppekkel.

A palacsinta tésztájában nem csak a liszt mibenléte változtatható, hanem a folyadékon, zsiradékon is lehet módosítani. A különféle tejtermékek ideális alapjai lehetnek ezeknek a palacsintáknak, a tejtől - a kefiren át - egészen a joghurtig szinte bármivel készíthetjük, illetve használhatunk kókusztejet, vagy más növényi tejet is. Jó megoldást jelenthetnek a különféle főtt zöldségek is, mint például a krumpli, amelynek segítségével sokkal tartalmasabb tésztát készíthetünk.

A palacsinta formája is befolyásolhatja a töménységét. A skótok palacsintájának mérete és vastagsága szinte már egy pogácsáéval vetekszik. A péksüteménynek tűnő sütőporos tésztát leggyakrabban lekvárral szervírozzák, és tea mellé kínálják. A skótok mellett a walesieknek is megvan a maguk palacsintája. A crempogba gyakorta kerül zabpehely is, de minden másban tulajdonképpen megegyezik az amerikai rokonokkal, ahol a sütőporos liszttel készített palacsintákat a korábban felsorolt alapanyagok mellett gyakorta készítik mogyoróvajjal, juharsziruppal vagy éppen melasszal.

A klasszikus, vékony palacsinta formavilága és a sütőporos tészta ötvöződik a hollandok dutch baby pancake-jében, amely a legtöbb palacsintával ellentétben a sütőben sül készre, illetve a lyukacsosságáról híres jemeni palacsintában. Mindkettőt előszeretettel kínálják gyümölccsel.

A vastag tésztás palacsinták tálalásánál is fontos szempont az esztétika, gyakorta 3-4 palacsinta ad ki egy komplett adagot, s ezeket krémekkel, gyümölcsökkel tehetjük igazi tányérdesszertekké, de két palacsintából készíthetünk afféle szendvicset is.

A vastag palacsinták számára ideális töltelék a már sokszor emlegetett tejszínhab, ami mellett a különféle sűrűbb vagy folyékonyabb csokoládékrémeket, pudingokat, sodókat, gyümölcsszószokat, lekvárokat, chutneykat vagy mézet, esetleg juharszirupot is adhatunk a tésztához. A kész remekműre zárásként kerülhet még egy kis csokoládé- vagy kókuszreszelék, pirított magok, kevés friss gyümölcs vagy éppen édes morzsa.

Jemeni palacsinta

Hozzávalók:
7 g szárított élesztő
1 teáskanál méz
2 evőkanál víz
4,5 dl tej
2 tojás
35 dkg finomliszt
csipetnyi só
5 dkg vaj
A tálaláshoz:
méz
eper
banán

Elkészítés: Az élesztőt egy kisebb tálba szórom, elkeverem a mézzel és a vízzel, majd meleg helyre teszem, és hagyom 20 percet pihenni. Ezután felütöm a tojásokat, habosra keverem a tejjel, majd hozzáadom a felfutott élesztőt, egy csipetnyi sót, és apránként beledolgozom a lisztet. Háromnegyed órát hagyom pihenni.
Egy nagyobb serpenyőben kis vajat olvasztok, majd egy nagyobb merőkanálnyi tésztát elterítek a serpenyőben, és közepes lángon 4-5 perc alatt átsütöm. Nem forgatom, ügyelek rá, hogy ne legyen túl nagy a láng, mert akkor megég a feneke, mielőtt átsülne a teteje. A kész palacsintát tányérra csúsztatom, teáskanálnyi mézzel megkenem, és karikára szelt banánnal, valamint nyolcadra szelt eperrel borítva kínálom.

Áfonyás amerikai palacsinta

Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
1/2 csomag sütőpor
5 dkg barna cukor
4 dkg rétesliszt
3 dl tej
3 tojás
12,5 dkg natúr krémsajt
15 dkg áfonya
csipet só

Elkészítés: A liszteket összekeverem a sütőporral. Felütöm a tojásokat, és kézi mixerrel hozzákeverem a barna cukrot. Ezután beleforgatom a krémsajtot, majd a liszttel összekeverem, tejjel lazítom, és kézi mixerrel teljesen elsimítom. A sütést megelőző pillanatokban hozzáadom az áfonyát (pár szem kivételével) átforgatom, majd közepes lángon, kevés olajjal vékonyan kikent serpenyőben alaposan átsütöm.
Karamellkrémmel és friss áfonyával tálalom.

Palacsinta receptek >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss