Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Provence-i teasütemény (Calissons)

> 90 perc
rafinált
megfizethető
30 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kandírozott hozzávalókat egy hőálló tálban összekeverjük a narancsvirágvízzel, majd rúdmixer segítségével beledolgozzuk a mandulát és a mézet. A kristálycukorból és 3 ek vízből közepes tűzön szirupot főzünk. Forrón a mandulás keverékre öntjük, és rúdmixerrel simára dolgozzuk kb. 2 perc alatt.
  2. A mandulás masszát az ostyalapokra halmozzuk, letakarjuk sütőpapírral és sodrófával kb. 1,3 mm vastagra hengergetjük. Ezután a papírt eltávolítjuk, és a masszát szobahőmérsékleten száradni hagyjuk egy éjszakán át.
  3. Egy közepes méretű tálban a tojásfehérjét a porcukorral sima, folyós mázzá verjük. Ha túl híg, adunk hozzá még egy kis cukrot, ha túl sűrű, akkor még egy kis tojásfehérjét. A tésztát éles késsel felvágjuk rombusz alakú darabokra. Kis spatula segítségével megkenjük a tetejüket a mázzal, és tepsibe téve szárítjuk a langyos sütőben kb. 5 percig. Végül kivesszük és teljesen kihűtjük. Légmentesen záródó dobozban kb. 1 hónapig eltartható.

 

A narancsvirágvíz pikáns, jellegzetes ízt ad az édes süteményeknek, desszerteknek. Ázsiai boltokban és delikateszüzletekben keresd. Ha tudod, mérd meg a cukorszirup hőmérsékletét: akkor jó, ha eléri a 120 Celsius-fokot. Külföldi webáruházakból lehet calissonhoz való kiszúrót rendelni, a mérete 45 x 28 mm. Késsel is kb. ekkora rombuszokra vágd fel a töltelékes ostyalapokat.

Ezek is érdekelhetnek

Friss