Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Propolisz: háromszor hatásosabb, mint a kokain

default user icon
MME
Mi a propolisz? Honnan származik? Milyen formában juthatsz hozzá és mitől olyan jótékony? Böngészd át összeállításunkat, mert mindezt megtudhatod.

A propolisz egy balzsamszerű anyaghoz hasonlítható, amelyet a méhek fák rügyeiről gyűjtenek be. Elsősorban a kaptár ragasztására és kisebb-nagyobb réseinek betapasztására használják, de kiválóan alkalmas a belső részek fertőtlenítésére is. Olyan természetes vegyületnek minősül, amelynek fő összetevői a gyantafélék, balzsamok, virágpor és illóolajok.

Érdekesség, hogy a propolisz a kokainnál háromszor, a novokainnál ötször jobb fájdalomcsillapító. Mindemellett figyelemre méltó mikrobapusztító hatása, amely fertőzések és gyulladások megelőzésében hatékony szer. A Szegedi Orvostudományi Egyetem biológiai és farmakológiai vizsgálatai kimutatták, hogy baktérium- és gombaellenes, gyulladáscsökkentő és helyi érzéstelenítő hatással rendelkezik, továbbá növeli a hajszálerek ellenállását és regenerálását.

Propoliszos termékek

A tablettát különböző felső légúti megbetegedések megelőzésére és enyhítésére, valamint gyomor, bél, valamint húgyúti rendszerben fellépő problémákra javasolják. Előnye, hogy a gyógyszerekkel ellentétben nem károsítja a bélflórát. Abban az esetben, ha allergiás vagy a propoliszra vagy a virágporra, nem ajánlatos ilyen jellegű készítményt fogyasztanod, hiszen allergiás reakciók léphetnek fel, úgymint ödéma, esetleg bőrpír. Továbbá vese-és cukorbetegek csak a háziorvosuk tudtával szedhetik a tablettát.

A tinktúrát használhatod külsőleg és belsőleg egyaránt. Immunerősítés gyanánt egy kanál mézbe csepegtetve vagy kockacukrot az oldatba mártva fogyaszthatod, naponta 2 alkalommal, 10-20 cseppel adagolva. Amit semmiképp sem szabad: forró teába adagolva fogyasztani. Gyógyító hatása igazolt a légúti fertőzések, nátha-, garat-, mandula- és középfülgyulladásnál, továbbá epe-, vese, húgy utak gyulladásos panaszainál, valamint hepatitisz, máj-, prosztata-, szívizomgyulladás esetén. Külsőleg alkalmazva, hatékonyan használható horzsolásra és sérülésre kenve, mivel hámosító hatása miatt gyorsítja a gyógyulást és egyben fertőtlenít is.

Krém vagy balzsam formában használhatod kisebb égési sérülések, fagyások, aranyér, prosztatagyulladás, köröm-és bőrgombásodás, reumatikus bántalmak ellen is. A propoliszos tartalmú krémet vagy balzsamot házilag is előállíthatod: az alkoholban feloldott nyers propoliszt át kell szűrni, majd az üvegét kicsit kinyitva párologtasd el az alkoholt. Ha ez megvan, akkor a méz-szerű sűrű anyagot tejkrémmel vagy babakrémmel keverd össze, és már alkalmazhatod is a kívánt terültekre.

Jótékony hatások

A méz közel 70 féle gyógy-és fiziológiai hatással bír, mindemellett kiváló szénhidrát forrás, amely gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban.

Találhatóak benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok.

Magas enzimtartalommal rendelkezik, amely antibiotikus hatását is okozza.

A lépesmézben lévő viasz pedig fokozza a méz hatékonyságát nyálkahártya-gyulladások, illetve immungyengeség esetén.

A fentiek alapján tehát jól látható, hogy a propolisz és a méz is számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely jelentősen elősegíti és fokozza a jótékony élettani hatásokat.

A propolisz és a méz valamennyi egészségügyi előnyét ötvözi a propoliszos méz. Nincs más dolgod, mint a propoliszos tinktúrát mézzel ötvözni - így nem csupán a kissé kellemetlen alkoholos ízt tudod elkerülni. A két vegyület még hatékonyabban fejti ki hatását, hiszen a méznek köszönhetően lassabban szívódik fel, így hosszabb ideig érintkezik a gyulladt területtel.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss