Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szereted a sört? Most 250 félét kóstolhatsz a Belvárosi Sörfesztiválon!

Végig lehet kóstolni pár nap alatt 250-féle sört? Pár elszánt figurán kívül valószínűleg nem igazán menne a kaland az erre vállalkozóknak, de a lehetőség megvan, ráadásul egy zöld helyen Budapest belvárosában. Nekilátni tehát mindenképpen érdemes, csak a Belvárosi Sörfesztivált kell keresni június 10-ig, pünkösdhétfőig a Szabadság téren!

A nyár egyik összetéveszthetetlen jele a szabadtéri helyek és teraszok elszaporodása áprilistól kezdve Budapestszerte. Na, most egy óriási kerthelyiséget alakítottak ki a meglehetősen eklektikus budapesti Szabadség téren, ahol a söröké a főszerep, úgyhogy vodkatonikozni ne itt kezdjünk el, sörpárlat, Unicum és bor van még mutatóban, de hát mégiscsak sörfesztiválról beszélünk, abból is talán a legnagyobbról. Tavaly 5 nap alatt 100 ezren fordultak itt meg a szervezők szerint, és most is kiváló idő ígérkezik, szóval adunk pár tippet és ötletet, ha esetleg tanácstalanul vagy megbabonázva néznénk a forgatagot.

Nincs belépő, de poharat venni kell, tekintve hogy csak abba adnak sört. 1750 forintért egy márkázott, menő kiadást kapunk tulipánformában, vagy 2490 forintért egy kelyhet is vásárolhatunk 4 deci sörre szóló kuponnal. Kétféle megfontolásból: nagyobb élvezet belőlük kulturáltan kóstolgatni, ráadásul a mosópontokon ki is tudjuk öblíteni, aztán hazavinni. Környezetvédelemből ötös.

Nagy sörfőzdék és a kicsik is vegyesen jelen vannak, Borsoditól kezdve a kecskeszőrös-jakmájas kraftsörig mindenbe bele lehet nyalni, több helyen változó kínálat mellett.
Nincs kettő négy nélkül: 2/4 decit lehet kérni mindenből, 300-2000 forintos kétdecis ár a két véglet. A poharakon is jelölve vannak csíkkal a méretek.
A sörfesztiválon nemcsak műanyagot nem nagyon láthatunk, hanem készpénzt sem: érintős bankkártyások előnyben, de természetesen tudunk feltölteni helyben is egyet. Hello, 21. század!

Mivel alapvetően ingyenes a fesztivál, itt kordon csak a vécék körül van (illetve az Amerikai Nagykövetségnél, de oda se másszunk be), az egyetlen rossz hírünk az ezzel kapcsolatos: 200 forint a pisi. De ezért legalább normális körülmények között végezhetjük el a dolgunkat, nem a fesztiválos-pottyantós verzióval próbáltak spórolni.
A számolatlan sörön kívül étel is akad természetesen, a lacikonyhától a fish&chipsen és a szarvaskolbászon át a hamburgerig, tehát nem az a fitneszmenü, de hát sör mellé nem salátát eszünk.

A fesztiválnak van saját söre, amelyet ebből az alkalomból főztek: a First Flower Power nevű New England IPA stílusú söre, amely egy szűretlen, ködös, gyümölcsös sör a kisüzemi sörök között hódító IPA-stílus egyik alfajtájából.

Ihatunk angol sört, cseh sört, magyart, belgát, amerikait, észtet, svédet, dánt, japánt, horvátot, a kihagyott népektől bocsánat, csak egy gyors visszaemlékezés erejéig próbálunk képet adni arról, hogy mennyi mindent lehet a sörfesztiválon megízlelni. És ha már itt tartunk, akkor itt egy ötös lista, mit érdemes kóstolni a fesztiválsörön kívül:

Asahi Super Dry: ropogós, száraz nagyüzemi japán sör – bár Olaszországban gyártják licencben –, amelyet üvegesen már sok helyen kapni, és a sörsznobok is meglepődnek, hogy mennyire jól csúszik. Főleg csapolva.

Mad Scientist Magyar uborkasaláta: kovászos uborkaízű könnyed sour, azaz savanyú sör (pontos típusa a Berliner Weisse). Ez a stílus 2018 óta hódít itthon, eléggé megosztó, de nagy melegben sokak szerint verhetetlen.

First Pilsner: Pilseni típusú sörből iszik a legtöbbet a magyar, de a First nagyobb élménnyé tette ezt.

972 IPA: Egy viszonylag új magyar főzde, méghozzá Székesfehérvárról. Neve a város alapításának állít emléket, a sör pedig egy közepesen testes darabja az ipák táborának.

To Øl Liquid Confidence: Ez egy csilis imperial stout, ahol az imperial azt jelenti, hogy eszméletlen nagy az alkoholtartalma – 12,2 százalék –, de az íztartalma se kutya: a stout stílus csokis-kávés jegyeit fél korttyal hozza, aztán lép akcióba a csili. Nem egy belépő sör! Ha a Beerside faházánál éppen nincs, akkor tudnak mutatni hasonlót, mert ők folyamatosan cirkulálják a csapon levő söröket.

FRISS INFORMÁCIÓKAT TALÁLTOK A BELVÁROSI SÖRFESZTIVÁLRÓL AZ ESEMÉNY FACEBOOK OLDALÁN >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss