Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Profiterol, avagy nem égünk az égetett tésztával!

A profiterol egyre népszerűbb nálunk. Minden hazai olasz étteremben biztosak lehetünk, hogy a tiramisu mellett ezt is kínálják, de a cukrászdákban is egyre gyakrabban találkozhatunk vele. Nagyon finom, és elég egyszerű is megcsinálni.

Tulajdonképpen ismerjük is már régen, kicsit más formában tálalva... Ez bizony a mi jó öreg képviselőfánkunk, legalábbis a tésztája, az  égetett  tészta.

Negyed liter vízhez 12 dkg vajat, kiskanál sót és cukrot adunk, majd felforraljuk. Hozzáadunk 12 dkg lisztet, és erőteljesen keverjük. Most derül ki, miért is hívják ezt égetett tésztának. Nem azt jelenti, hogy le kell égetni, hanem hogy tűz felett kell a hozzávalókat addig keverni, amíg homogén tészta lesz belőle, és elválik a lábos  falától. (Az arányok - főleg a liszt és vaj mennyisége - receptenként változó, továbbá van, aki vaj helyett margarint, zsírt vagy olajat használ. Én így csinálom.) Levesszük a tűzről, kicsit hűlni hagyjuk, és aztán 4 tojást egyenként, erőteljesen belekeverünk (lehet géppel is!).

Kicsit állni hagyjuk, majd dió nagyságú halmocskákat  formálva sütőpapírra tesszük a tésztát, ügyelve arra, hogy elég távol legyenek egymástól. A gombócok - ha mindent jól csináltunk - még nőni  fognak. Én egyszerűen vizes kézzel csinálom, bár a receptekben általában a nyomózsákot ajánlják. Bevallom, ezzel  nekem mindig nehézségem volt, elszakadt, beleragadt, oldalt jött  ki,  stb., most már nem hagyom magam bosszantani. További lehetőség két kanállal formálni, de én már maradok a két kezemnél.

Kis vízzel megsimogatjuk a gombócok tetejét, és már mehetnek is a sütőbe, 190-200 fokra és kb. 30 percre. A sütő ajtaját közben tilos nyitogatni, mert a tészta összeesik. Talán most lesz egyes helyeken égetett tészta belőle?  Remélem, nem.

Amikor készre sült, szép barna a teteje, még mindig tovább pihentetjük az elzárt sütőben. Csak akkor vesszük ki, ha már kihűlt. Most óvatosan kis  nyílásokat vágunk rajta, ahol majd a töltelék a labdácskák belsejébe jut.  Profiterolnál félbe is vághatjuk, a végén úgyse látszik a nyílás. Képviselőfánk esetén viszont (ezekhez nagyobb gömböket szoktunk csinálni) a felső harmadát keresztben levágjuk, a végén mint félreálló kalapot visszatesszük.

A tészta már kész, most még meg kell tölteni, majd leönteni valamivel. Tölthető pudingkrémmel, vaníliakrémmel, egyszerű tejszínhabbal, a lényeg, hogy ne legyen túl folyós. És édes legyen, nagyon édes. Vagy sós. Bizony, ezt is lehet sósan enni! A labdácskák belsejébe sűrű sajtkrémet, májkrémet, akár avokádó- vagy lazackrémet is lehet tenni. Kiváló étvágygerjesztő vagy sörkorcsolya!

profiterol  tálalásához  elrendezzük  a  gombócokat. Lehet nagy, lapos tálra tenni őket egymás mellé, de érdekesebb egy gúlát építeni belőle. A fenti mennyiségből kb. 30 darab szokott kijönni, pont jó egy piramishoz. Az alap 4x4 gombóc, erre jön 3x3, majd  2x2, és a piramis csúcsán egy magányos, de a legszebb darab. És ezt most nyakonöntjük egy sűrű csokoládészósszal,  köré még tejszínhab is jöhet, és kész is az ellenállhatatlan kalóriabomba. Fogyókúrázók kíméljenek! Higgyék el, ezért a finomságért érdemes bűnözni!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss