Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Morzsálós Mirza

Sziasztok, Mirza vagyok, a Morzsálóból. Kezdő, de annál lelkesebb szakácsnő, az ízek és a kreatív tevékenységek szerelmese, aki időközben feleséggé és egy meseszép kislány anyukává érett, s bár a mai napig kikérem anyukám tanácsait, ha sütni-főzni kezdek, csírázó gasztronómiai tudományom előtt komoly elismeréssel adózik a családom és a barátaim minden tagja. :-)))


2015 óta tag

549 feltöltött recept


Kedvencek

Étel: Spenót, ahogy anyukám készíti. Aztán kaporleves buggyantott tojással. Ezen túl minden főzelék és a zöldségkrém leveseim. Sajátosan, sajtkrémmel behabarva. Pogácsák, bármilyen ízben, anyukám bejglije és lángosa, a sógornőm mézes krémese, Éva (ő az anyósom) rakott krumplija és zserbója.
Túró rudi (még akkor is, ha egészségtelen), és a fél literes, hideg zöld tea. Tejeskávé és a kakaós csiga. A vadhúsok, és a halászlé - ahogy a tesóm készíti el. A férfiak sokkal jobban főznek ilyen ételeket, nem? Vaníliás túrókrém, és a csokoládészalámi. Hmmm.... a csokoládét kár volt említeni. Minden formában szeretem, épp, mint Habcsók Póni, a lányom kedvenc mesehőse.

Séf: Horváth Ilona régi, kopott, de annál hasznosabb szakácskönyvén nevelkedtem, amelyben szerintem elronthatatlan receptek vannak. Ha abból szemezget az ember, nem érheti kudarc. Hátránya, hogy a régi példányban nincsenek képek, és a kezdő háziasszonyoknak ez olykor nehézséget jelenthet, hiszen ki tudja, hogy kell a buktát feltekerni vagy a tepertős pogácsát hajtogatni? Nigella könyvei melegséggel töltenek el, csodálom azt a nőt, amiért ilyen kreatív, ügyes, szép, és csodálatos ételeket varázsol a családja elé. Maria Haikova könyve még a nagymamámtól származik, Édeskönyv, ez a címe. A világ legjobb süteményei vannak benne. Végül, de nem utolsó sorban a legnagyobb tanítóm: az anyukám. Az összes sikerreceptem tőle, és az ütött-kopott, kézzel írt, ősöreg szakácskönyvéből származnak, amelybe még a nagyszüleim és a dédszüleim is írtak. Kincset érő iromány.

Fűszer: Grill fűszer mániám van, szinte minden húsféleségre szórok belőle, ha kell, ha nem. Aztán szeretem a sáfrányt és a kurkumát, nem csak az ízük, hanem a napsárga színük miatt. A fahéj és a vanília illata elvarázsol... ha tündér lennék, ilyen illatot árasztanék. :-)

Alapanyag: Vörös hagyma, fokhagyma, lila hagyma, sonka hagyma, újhagyma, snidling, üveghagyma, póréhagyma. Hagyma hagymával. Minden nap, minden időben, nem tisza cipőben, hanem egy kosárnyi hagymával. :-)) Lehet, hogy ezért nem látok sosem vámpírokat??? :DDD

Legnagyobb

Siker: Minden túlzás nélkül állítom, hogy a karácsonyi bejglim és a fehérboros flódnim felülmúlhatatlan. (Ezeket még apukám is megdicséri, pedig az ő szótárában a dicséret nagy szó. :-)) Ilyenkor nekem kell figyelmeztetnem a családtagjaimat, hogy inkább becsomagolom, és vigyék haza a sütit, mintsem egy helyben betegre egyék magukat... :-)))

Kudarc: A borsodóm felismerhetetlen, többféle állagú, rémséges lé formájában fodrozódott a 4 évvel ezelőtti aranygaluskámra locsolva. A recept egyszerűnek tűnt... azóta sem tudom, hogyan kell borsodót készíteni. :-)
No, és a bab. Készítettem már olyan sóletet (amit egyébként nagyon-nagyon szeret mindenki a családban), amelyben minden páros babszem kőkemény volt, és minden páratlan ronggyá főtt. Ehetetlen volt, és rémesen nézett ki. :-))))

Feltöltött receptjeim