Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Preznic

5/5
60 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 25 dkg leveles tészta
  • A töltelékhez:
  • 2 tojás
  • 3-4 kanál rum
  • 10-20 dkg mazsola
  • 5-10 dkg aszalt füge
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg mandula
  • 10 dkg mogyoró
  • 10 dkg áfonya
  • 1 db alma
  • reszelt citromhéj
  • reszelt narancshéj
  • 5-6 db háztartási keksz
  • 2 evőkanál méz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1-2 evőkanál porcukor
  • A kenéshez:
  • 1 tojássárgája
  • kevés tej

Elkészítés

Elkészítés: Az aszalt gyümölcsöket korábban beáztatjuk rumba. Az olajos magvak egy részét megőröljük, másik részét csak durvára vagdaljuk. Az almát meghámozzuk és kis darabokra vágjuk. A kekszet porrá őröljük.

A 2 tojást a cukorral és a mézzel alaposan elkeverjük, majd hozzákeverjük a töltelék többi hozzávalójához.

A tésztát megfelezzük, minkét részt vékonyra nyújtjuk. Elosztjuk a tölteléket a tésztákon, a széleken 3 cm-t szabadon hagyva. Szorosan feltekerjük, a végeit lenyomkodjuk. Megkenjük tejjel higított sárgájával és megszurkáljuk villával.

180 °C-on sütjük (előmelegített sütőben), míg színt nem kap (kb. 30 perc). Van, aki úgy készíti, hogy újra megkeni sárgájával, és még 5 percre visszatolja a sütőbe.

Megjegyzés

Mikor Sissi királyné a trieszti Miramare-kastélyba látogatott, a horvátok süteményversenyt rendeztek a tiszteletére. A királyné a preznićet választotta győztesnek.
- Rommie

Ezek is érdekelhetnek

Friss