A konyha, mint az ételkészítés és az élelmiszer-tárolás helyszíne rendszeres, legalább havi 1-2 alkalommal történő alapos takarítást igényel. Ez nemcsak a helyiségre, hanem az összes konyhai eszközre is vonatkozik. Különös figyelmet kell fordítani a zománcozott edényekre, amelyeket gyakori használat esetén sárga lerakódások, vízkő boríthat, és amit hagyományos tisztítószerekkel nem, vagy csak nehezen lehet eltávolítani.
A zománcozott edények vízkőmentesítésére három hozzávalóra lesz szükség: vízre, fehérítőre és szódabikarónára. Tölts egy lábast tele vízzel és forrald fel! Adj hozzá literenként ½ evőkanál szódabikarbónát és fehérítőt, keverd össze alaposan és hagyd állni 10 percig. Öntsd ki az oldatot és mosogasd el az edényt mosogatószerrel.
A zománcozott edények könnyen vízkövesedhetnek, főként az alábbi okok miatt:
A vízkő fő összetevői a kalcium-karbonát (CaCO₃) és a magnézium-karbonát (MgCO₃) a kemény vízben nagyobb mennyiségben vannak jelen. Forraláskor a vízben lévő ásványi anyagok kicsapódnak és lerakódnak az edény belső felületére.
A víz forralása során a benne lévő ásványi anyagok kristályos formában kiválnak, mivel a melegítés csökkenti oldhatóságukat. A zománc felülete különösen érzékeny erre, mert sima, de porózusabb lehet, mint például a rozsdamentes acél.
Ha az edényt rendszeresen használod, és nem távolítod el a vízkövet, akkor a vízkőréteg egyre vastagszik és egyre nehezebben tudod eltávolítani.
Hogyan előzhető meg a vízkő kialakulása?
(Kiemelt fotó: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.