Manapság főleg rozsdamentes acélból vagy kerámiából készült lábosokban főzünk, de a zománcozott edények is újra divatba jöttek. Utóbbiakon egy idő után a leggondosabb tisztítás ellenére is látszódhatnak a használat nyomai – különösen a belsejükben lerakódott vízkő bosszantó. Eláruljuk, hogyan tüntetheted el!

A konyha, mint az ételkészítés és az élelmiszer-tárolás helyszíne rendszeres, legalább havi 1-2 alkalommal történő alapos takarítást igényel. Ez nemcsak a helyiségre, hanem az összes konyhai eszközre is vonatkozik. Különös figyelmet kell fordítani a zománcozott edényekre, amelyeket gyakori használat esetén sárga lerakódások, vízkő boríthat, és amit hagyományos tisztítószerekkel nem, vagy csak nehezen lehet eltávolítani.

Zománcozott konyhai edények
A zománcozott edények különösen szépek és tartósak, de a vízkőlerakódás miatt időnként extra gondoskodást igényelnek. / Fotó: Shutterstock

Így vízkőtelenítsd a zománcozott edényeket

A zománcozott edények vízkőmentesítésére három hozzávalóra lesz szükség: vízre, fehérítőre és szódabikarónára. Tölts egy lábast tele vízzel és forrald fel! Adj hozzá literenként ½ evőkanál szódabikarbónát és fehérítőt, keverd össze alaposan és hagyd állni 10 percig. Öntsd ki az oldatot és mosogasd el az edényt mosogatószerrel.

Miért működik ez a kombó?

  • A fehérítő nemcsak fertőtlenít, hanem oldja a makacs foltokat, beleértve a vízkövet is. Oxidáló hatásának köszönhetően fellazíthatja a vízkőréteget, így az könnyebben eltávolítható.
  • A szódabikarbóna enyhén lúgos kémhatású, ami segíti a vízkő oldását. Dörzsölő hatásával mechanikusan is segít eltávolítani a lerakódásokat. A szódabikarbóna, ha fehérítővel keveredik, fokozza a tisztítóhatást.
  • A forró víz meggyorsítja a reakciókat, és segíti a vízkő fellazítását.
Szódabikarbóna
A szódabikarbóna oldja a vízkövet / Fotó: Shutterstock 

Miért alakul ki a vízkő?

A zománcozott edények könnyen vízkövesedhetnek, főként az alábbi okok miatt:

  • Kemény a víz

A vízkő fő összetevői a kalcium-karbonát (CaCO₃) és a magnézium-karbonát (MgCO₃) a kemény vízben nagyobb mennyiségben vannak jelen. Forraláskor a vízben lévő ásványi anyagok kicsapódnak és lerakódnak az edény belső felületére.

  • A magas hőmérséklet hatására

A víz forralása során a benne lévő ásványi anyagok kristályos formában kiválnak, mivel a melegítés csökkenti oldhatóságukat. A zománc felülete különösen érzékeny erre, mert sima, de porózusabb lehet, mint például a rozsdamentes acél.

  • A rendszeres használat miatt

Ha az edényt rendszeresen használod, és nem távolítod el a vízkövet, akkor a vízkőréteg egyre vastagszik és egyre nehezebben tudod eltávolítani.

Hogyan előzhető meg a vízkő kialakulása?

  • Időnként forralj a zománcozott lábosba ecetet, hogy feloldja a kezdeti lerakódásokat.
  • Ha lehetséges, lágy vagy szűrt vizet használj a kemény víz helyett.
  • Ne hagyd a vizet hosszabb ideig állni az edényben, mert a benne lévő ásványok kiválnak és megtapadnak a zománcozott felületen. Mindig alaposan töröld szárazra az edényt használat után.

(Kiemelt fotó: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.