Praktikus

Ezt a helyet senki nem takarítja rendszeresen a konyhában, pedig a baktériumok melegágya

Lehet, hogy rendszeresen tisztítod a hűtőt, a sütőt vagy a mosogatót, és persze a konyhapultot is gyakran letörlöd – mégis van egy apró részlet a konyhában, amiről könnyen megfeledkezünk. Ez pedig nem más, mint a villanykapcsoló.

A konyha a ház legforgalmasabb helyisége: itt készülnek az ételek, folyton jön és megy a család, közben mindenki hozzáér valamihez. Például a villanykapcsolóhoz is, ami egy idő után egészen biztosan a baktériumok melegágyává válik, ezek a kórokozók pedig továbbterjedhetnek a többi felületre is.

A villanykapcsoló takarítása is fontos
A villanykapcsoló rendszeres takarításáról se feledkezzünk meg
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Miért nem jut eszünkbe a villanykapcsoló?

A villanykapcsoló azért is kerül háttérbe, mert nem tűnik koszosnak – ott van a falon, szinte beleolvad a környezetébe. Éppen ezért sokan hónapokig, sőt évekig nem gondolnak arra, hogy letöröljék. Pedig a mindennapos használat miatt az egyik legszennyezettebb felület lehet az otthonunkban.

Hogyan tisztítsuk helyesen?

A jó hír, hogy a villanykapcsoló takarítása gyors és egyszerű feladat:

  • Mindig kapcsoljuk le a villanyt a tisztítás idejére.
  • Egy nedves mikroszálas kendővel töröljük át a kapcsolót.
  • A takarításhoz használjunk enyhe fertőtlenítőszert vagy hígított ecetoldatot – mindkettő elpusztítja a baktériumokat anélkül, hogy kárt tenne a felületben.
  • Ezt a tisztítást hetente egyszer mindenképp érdemes beiktatni, de akár gyakrabban is elvégezhetjük, főleg, ha sokat főzünk.

Tipp: Ha már takarítasz, ne csak a konyhai, hanem az összes villanykapcsolót töröld át a lakásban – lehet, hogy meglepődsz, mennyi szennyeződést gyűjtenek össze nap mint nap.

A fogantyúkról se feledkezzünk meg!

A konyha minden gombját és fogantyúját is rendszeresen tisztítani kell a fióktól kezdve a szekrényajtón lévőn át a tűzhelygombokig. Gondoljunk bele, hányszor érintjük meg ezeket is piszkos kézzel egy nap! Ha rendszeresen letöröljük őket ecettel vagy más fertőtlenítőszerrel, az segíthet minimalizálni a veszélyes kórokozók számát. 

Te elmosod a konzervnyitót?

Ahogyan arról korábbi cikkünkben írtunk, a legtöbb embernek eszébe sem jut elmosni a konzervnyitót, pedig egy 2013-as tanulmány szerint a nem rendszeresen tisztított konzervnyitókon penészgomba, E. coli és szalmonella található. Ezek súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. A konzervnyitó tisztítása rendkívül egyszerű: tegyük mosogatógépbe, vagy forró, mosogatószeres vízben mossuk el. 

Forrás

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.