A vanília egyike azoknak az alapanyagoknak, amelyek beszerzésre nem sokszor gondolunk, egészen addig, amíg hirtelen szükségünk lesz rá. Akár egy finom süti készítése közben, akár szülinapi torta sütésekor előfordul, hogy hiába keresünk legalább egy cseppnyit, nincs. Ugyan vaníliáscukor szinte biztosan lapul az otthoni sütési alapanyagok között, de az sajnos nem hozza ugyanazt az ízvilágot, aromát. Szerencsére rengeteg vanília-helyettesítő létezik, amiből egészen biztosan van kéznél néhány neked is.
A sötét rum kézenfekvő választás a vaníliakivonat helyettesítésére. Füstös-édes, kissé fűszeres, és remekül illik az illatos gyümölcsös, melengető fahéjas, gazdag kókuszos édességekbe.
A vanília, a karamell, a juhar, a csokoládé és a vajkaramell olyan jegyek, amelyeket az emberek felfedeznek a bourbonban, így logikus, hogy jól működik a vanília helyettesítőjeként bizonyos – elsősorban csokis, karamellás – desszertekben.
A szirupos, gyümölcsös, kevésbé édes brandy remekül működik a vanília helyettesítőjeként krémes desszertekben.
A természetes édesítőszerek, mint például a juharszirup és a méz, meleg, gazdag ízjegyeket adnak, amelyek utánozhatják a vanília mélységét – különösen a kevert süteményekben, muffinokban. Amit ne feledj: ezek plusz édes ízt adnak a süteményhez, így lehet, hogy csökkenteni kell a cukor mennyiségét.
A mandulakivonat erős, diós aromájú, amely sok desszertben jól helyettesíti a vaníliát – különösen a gyümölcsös vagy diós süteményekben. Csak a receptben írt vanliamennyiség felét add a tésztához, mivel a mandulakivonat sokkal töményebb. Jól működik a mogyoró-, a narancs- vagy akár a kókuszkivonatot is.
Furán hangzik, belátjuk, de egy csipet instant kávé a csokis receptekben ugyanúgy elmélyítheti a csokoládé ízét, mint a vanília. Ne aggódj, nem lesz kávéízű, csak teltebb, aromásabb! Használj körülbelül ¼ teáskanálnyit 1 teáskanál vanília kivonat helyett.
Például banánkenyérben vagy más fűszeres süteményekben egy csipet őrölt fahéj, kardamom vagy akár szerecsendió hozzáadása pótolhatja a vanília aromáját. Nem fogják pontosan visszaadni a vanília ízét, de összetettséget és melegséget kölcsönöznek a tésztának.
Az olyan receptekben, mint például a palacsinta vagy a különböző krémek, ahol folyadék is szerepel az alapanyagok között, a vanília ízű növényi ital pótolhatja ezt a hiányzó ízt. Nem túl tömény, így nem lesz tökéletes, de megpróbálhatod. Süteménytésztákban nem ajánljuk, hiszen a folyadék hozzáadása megváltoztathatja a tészta szerkezetét.
Így készíts otthon vaníliakivonatot:
De ha éppen úgy gondolod, a vaníliát ki is hagyhatod a süteményekből. A fűszerekkel, citrusfélékkel vagy merész összetevőkkel, például mogyoróvajjal vagy csokoládéval teli receptekben a vanília elhagyása nem jelent nagy különbséget.
(Kiemelt fotó: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.