Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk. Egyszerűen kötelező eszköz minden konyhába. De melyik a jobb, a fa vagy a műanyag?

A vágódeszka nélkülözhetetlen kelléke minden konyhának – szinte nincs olyan étel, amelynek elkészítéséhez ne lenne rá szükség. De vajon melyik a jobb választás: a klasszikus fa vagy a divatos műanyag? Mutatjuk az előnyöket és hátrányokat, hogy könnyebb legyen dönteni!

Mindenki másra esküszik, van aki a fa, más a műanyag vágódeszka mellett dönt
Mindenki másra esküszik, van aki a fa, más a műanyag vágódeszka mellett dönt
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Melyik vágódeszka higiénikusabb?

A műanyag vágódeszka egyik legnagyobb előnye, hogy nem szívja magába a nedvességet – így a baktériumok is nehezebben telepednek meg rajta. Ha a konyhai tisztaság nálad is elsődleges szempont, akkor érdemes inkább ebbe az irányba menni.

Természetes védelem? Igen, fa!

A fa vágódeszkákat sokan még mindig előnyben részesítik, nem véletlenül. Különösen a bambuszból készült változatok jó választásnak számítanak, mivel természetes antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek – így segítenek távol tartani a nem kívánatos mikrobákat.

Késélezők helyett válassz fát

Fontos szempont lehet, hogy a fa vágódeszka sokkal kíméletesebb a késekhez, mint a műanyag. A fa ugyanis nem koptatja el olyan gyorsan az élüket, így ritkábban kell éleztetni őket.

Stílus kérdése is lehet

A fa vágódeszkák természetes, meleg hangulatot árasztanak, de a mai műanyag változatok között is akadnak szemet gyönyörködtető darabok – például márvány- vagy kőhatású mintával. Érdemes átgondolni, hogy melyik passzol jobban a konyha stílusához!

Ha a tartósság is számít

A műanyag deszkák gyorsan karcolódhatnak, vágásnyomosak lesznek, és a legrosszabb esetben ezek a darabkák az ételbe is kerülhetnek. A fa ezzel szemben tartósabb, kevésbé karcolódik, de ha mégis csíkos lesz, akkor egy kis csiszolással könnyen megújítható.

Hőtűrésben a fa visz mindent

Ha a vágódeszkát néha alátétként is szeretnénk bevetni – például egy forró lábos alá –, akkor egyértelműen a fa a nyerő. A műanyag könnyen megolvadhat, így ezzel semmiképp sem érdemes próbálkozni, különben a lábas is mehet majd a kukába a ráolvadt műanyag miatt – Ripost

TIPP

Akármilyen anyagból is van a vágódeszka, egy biztos: a rendszeres, alapos tisztítás elengedhetetlen! Ne hagyjuk a mosatlan edények között ázni – a friss szennyeződéseket könnyebb eltávolítani, és megelőzheted a kellemetlen szagokat is. Emellett a fa deszkák érzékenyek a vízre – ha túl sokáig áznak, deformálódhatnak, megrepedhetnek, vagy akár be is penészedhetnek. Mossuk el gyorsan, töröljük szárazra, és hagyd jól kiszellőzni.

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.